Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: jarco
Variácia na môj obľúbený druh mäsa, tentoraz so sezónnou zeleninou. Pečené na zeleri bolo iba preto, lebo mi z minulotýždňovej polievky ostal kusisko nevábne vyzerajúceho koreňa a chcel som sa ho zbaviť :-) Okrem toho predpokladám, že niečo z jeho arómy predsa len do mäsa prešlo.
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Očistené teľacie karé som deň vopred ponatieral olivovým olejom, pokvapkal balzamikom, dobre pomasíroval rukami a odložil do chladničky. V deň konzumácie som ho ráno vybral, aby sa pomaly dostalo do stavu vhodného na tepelnú úpravu.
- Mladé červené zemiaky som uvaril v šupke, nechal vychladnúť a očistil. Zapol som si rúru.
- Zo špargle som poodlamoval konce, ošúpal som ju a dal variť do vody s trochou soli, cukru a octu. Podľa rady jedného šéfkurára som prihodil aj dva kúsky bagety - vraj vytiahnu horkosť. Mám pocit, že tohtoročná slovenská špargľa to potrebuje, je akási menej kvalitná ako po iné roky.
- Osušené mäso som prudko zo všetkých strán opražil na troche oleja a dal ho zakryté piecť na kúskoch zeleru do rúry vyhratej vyhriatej na 220 stupňov. Bude mu stačiť tak 15 minút.
- V mažiariku som rozdrvil rozmarín, celé farebné korenie (čierne, biele, zelené, červené) a pridal soľ.
- Zemiaky som dal opekať na trochu olivového oleja do veľkej panvice a posypal ich korenistou zmesou. Občas som ich poobracal.
- Medzitým sa uvarila špargľa, scedil som ju a odložil do tepla.
- Upieklo sa mäso, mohol som ho vybrať a na vrchnáku zapekacej misy vrátiť do chladnúcej rúry.
- Do výpeku so zelerom som prilial trochu vody a smotanu na varenie, rozmixoval (priamo v zapekacej mise mi to mojím tupým ponorným mixérom nešlo, musel som omáčku preliať do kastróla) a prevaril.
- Pridal som jednu polievkovú lyžicu holandskej omáčky v prášku (mám veľké foodservisové balenie z Metra), zamiešal a nechal miernym varom zhustnúť.
- Všetko je hotové, treba rýchlo za horúca na predhriatych tanieroch podávať. Mäso som obalil vo zvyšku korenia so soľou a nakrájal na plátky. Zo špargle som urobil malé zväzky v prosciutte prehriatom na masle, pridal trochu omáčky. Odporúčam zapíjať nejakým sviežim bielym vínom.