Tekvicový koláč
Tekvicovo-hruškový koláč s mascarpone krémom
Autor receptu: redakcia
Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí
a farieb.* Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvoria ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad.
8 porcií |
30 minút príprava |
35-45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravte tekvicové pyré. Menšiu tekvicu hokkaido prerežte na polovicu, lyžicou vyberte vláknitú dužinu so semienkami. Obe polovice tekvice položte na papierom vystlaný plech šupkou nahor. Pečte pri teplote 200 °C 45 až 60 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.
- Po vychladnutí vydlabte z upečenej tekvice 200 g dužiny a spolu s 90 g očistených hrušiek rozmixujte na jemné pyré. (Zvyšok tekvice tiež rozmixujte, dochuťte
a použite ako prílohu alebo do polievky. Takto rozmixované pyré môžete 1 týždeň skladovať v chladničke alebo ho môžete zamraziť.)
- Na korpus dajte do misy tekvicovo-hruškové pyré, kryštálový cukor, vajcia a rozmixujte. Pridajte múku zmiešanú so sódou, s kypriacim práškom a so soľou. Rozmixujte a pridajte nadrobno nasekané orechy, na malé kocky nakrájanú jednu hrušku a stierkou premiešajte. Cesto preložte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C 35 až 45 minút. Cesto po vytiahnutí z rúry nechajte
5 minút oddýchnuť, vytiahnite ho
z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí zarovnajte korpus zrezaním vypuklej časti.
- Na prípravu krému použite suroviny izbovej teploty. Maslo, mascarpone, práškový cukor a mletú škoricu rozmixujte ručným mixérom. Krém naneste na vychladnutý korpus a ľubovoľne dozdobte.
- My sme pri zdobení použili: figy, physalis, černice, pistácie, mandľové lupienky, rozdrobené mandľové sušienky a lyofilizované červené ríbezle. Tu sa fantázii medze nekladú.