Tartaletky s vanilkovým krémom
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup- Z múky, masla a cukru vypracujeme mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým
sa nevytvorí cesto. Najlepšie lopatkou v kuchynskom robote. Zabalíme do fólie
a dáme na pol hodiny do chladničky. Z cesta vytvoríme valček. Rúru predhrejeme
na 180 °C, teplovzdušnú na 165 °C. Cesto rozdelíme na 6 – 8 dielov podľa veľkosti
formičiek, vyvaľkáme na doske alebo jednoducho rukou vtlačíme do jednotlivých
vymastených formičiek. Prečnievajúce cesto orežeme tupou stranou noža.
Spodok popicháme vidličkou, prikryjeme kolieskom papiera na pečenie a zaťažíme
suchou fazuľou alebo keramickými guľkami na pečenie. Pečieme v rúre
asi 10 – 15 minút.
- Tartaletky vyklopíme z formy až trošku schladnuté. Na krém privedieme
mlieko do varu. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme a otvoríme. Nožíkom vyberieme
vanilkovú dreň. Medzitým v kuchynskom robote vyšľaháme žĺtky s cukrom
a vanilkou do peny, čiernu vanilkovú dreň vhodíme do žĺtkovej zmesi tiež. Zmes
nemusí byť taká vyšľahaná, ako keď pečieme koláč, stačí, aby sa cukor rozpustil.
Prilejeme trošku horúceho mlieka, vsypeme kukuričný škrob a premiešame.
- Mlieko prilievame do zmesi ďalej, až kým nevlejeme asi polovicu objemu
mlieka za stáleho pomalého miešania zmesi. Potom prelejeme zmes do mlieka
do hrnca a zahrievame a stále miešame, až kým nezačne zmes hustnúť. Hrniec
stiahneme zo sporáka. Zmes necháme v kuchynskom robote pomaly miešať, aby
sa nevytvorila na kréme šupka, alebo krém prikryjeme fóliou, ktorú pritlačíme
na krém. Ak je krém úplne vychladnutý, zašľaháme doň maslo. Tartaletky plníme
krémom a navrch poukladáme ovocie.
|