Tartaletky (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Minulý víkend sa u nás konali obecné slávnosti. Všetci zamestnanci obecného úradu - vrátane mňa - sme dostali za úlohu upiecť nejaké chutné koláče. Chcela som spraviť niečo malé, čo len tak chytia do ruky a môžu ísť ďalej :D Samozrejme, som spravila aj muffinky. Keďže nedávno som si kúpila formičky na tartaletky, rozhodla som sa, že ich vyskúšam.

12
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Takže, najprv si pripravíme cestá. Svetlé cesto: všetky prísady spolu zmiešame, rozdelíme na polovicu - do tartaletiek s jablkovou plnkou dáme strúhanú kôru z citrónu, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
  2. Kakaové cesto si pripravíme rovnako, čiže zmiešame si všetky uvedené suroviny. Tiež dáme do chladničky.
  3. Svetlé cesto si vyberieme cca po 30 minútach z chladničky, na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré vkladáme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou. Tie, ktoré budeme plniť pudingovou plnkou, zaťažíme strukovinami a upečieme.
  4. Jablkové ihneď plníme plnkou, ktorú si pripravíme zo strúhaných jabĺk zmiešaných s cukrom a škoricou - môžete pridať aj hrozienka, cukor podľa chuti :) zo zvyšného cesta si pokrájame pásiky, ktoré ukladáme na vrch jablkovej plnky. Upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista. Mne to trvalo cca 25 minút.
  5. Teraz ideme na čokoládové. Cesto bolo trocha tuhšie, nedalo sa vaľkať. Ale to nie je problém ! Zobrala som kúsok cesta a vtlačila som ho do formičky-išlo to v pohode.
  6. Pripravíme si úžasnú plnku -nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom a do vychladnutej hmoty postupne vmiešame vajcia, cukor a po lyžiciach múku. Nakoniec vmiešame orechy. Pozor ! hmota je veľmi chutná a rýchlo hustne :D treba ihneď naliať na cesto, na vrch položiť kúsok orecha a upiecť ! Čokoládové tartaletky nie sú vôbec presladené, kto chce, môže ešte pridať cukor !
  7. Takže čokoládové a jablkové máme hotové - jablkové ešte posypeme práškovým cukrom. Ide sa na ovocné: Puding s mliekom uvaríme, necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme po častiach puding a nakoniec tvaroh. Naplníme tartaletky, na vrch poukladáme ovocie podľa chuti a polejeme želatínou.
  8. Tak je to trocha dlhší recept, ale nechcela som teraz pridať tri recepty osobitne, dúfam, že vám to nebude vadiť :))) Tartaletky mali veľký úspech, priznám sa, mne najviac chutili tie jablkové :P :) Robila som z dvojitej dávky, zabralo mi to asi pol dňa, ale stálo to za to :)))
  9. Dúfam, že sa z toho dá vyjsť. Nechcela som pridávať podrobnejši fotopostup, lebo by toho už fakt bolo veľa. Nie je to nič zložité a plnky sa dajú vymýšľať a obmieňať podľa fantázie :))