Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tabouleh je populárny ľahký osviežujúci šalát v arabských krajinách, veľmi obľúbený v Maroku, Libanone, Palestíne a iných krajinách, pripravuje sa z bulguru alebo couscous so zeleninou a množstvom zelených vňatí, ochucuje sa citrónovou šťavou a koreninami, je rýchlo hotový a veľmi chutný. Podáva sa ako šalát, príloha i samostatné jedlo. Tento recept bol na ChefParade, pochádza z Maroka.

4
porcie
20 minút
príprava

Postup

  1. Pokrájala som na kocky červenú cibuľu,
  2. ...červenú papriku,
  3. ...paradajky, ktoré som zbavila jadierok,...
  4. ...a listy piepornej na malé kúsky.
  5. Do pohára som odmerala potrebné množstvo couscous,...
  6. ...nasypala som ho do misy,...
  7. ...zalliala 1,5 šálkou horúcej vody, misu som prikryla alobalom a dookola utesnila, aby sa couscous dobre napučal, nechala som stáť asi 20 minút.
  8. Zatiaľ som posekala na drobno petržlenovú vňať.
  9. K napučanému couscous som pridala soľ, rímsku rascu,...
  10. ...papriku, cibuľu,...
  11. ...paradajky,...
  12. ...mätu piepornú,...
  13. ...petržlenovú vňať,...
  14. ...pripravila som citrónovú šťavu,...
  15. ..ktorú som priliala ku couscous aj s olivovým olejom, ktorý šalát zjemní i ochutí...
  16. ...premiešala a "načechrala" pomocou vidličky.
  17. Podávala som v mise, z ktorej si každý nabral sám podľa vlastnej chuti na tanier, mali sme tento šalát ako ľahký obed.
  18. Záber zblízka: dobre vidno, ako couscous napučal, je ľahký a nadýchaný, ľahko stráviteľný, plný vitamínov, má veľmi osviežujúcu príjemnú chuť po mäte, citrónovej šťave a petržlenovej vňati, býva rôzne korenený s rôznou zeleninou, podľa krajiny, v ktorej sa podáva ako šalát, príloha k hlavnému jedlu alebo ako samostatné jedlo na obed či večeru. Tabouleh je veľmi obľúbeným jedlom v Maroku, Libanone, Sýrii, Palestíne a inde, pripravuje sa z bulguru alebo couscous s rôznou zeleninou a s veľkým množstvom vňate, podáva sa vlažný alebo vychladený, ktorý je po prepojení chutí ešte lepší.