Syrové rožky z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: andys

Syrové rožky boli kedysi mojím obľúbeným jedlom v závodnej jedálni (naozaj ich robili vynikajúce). Prvé pokusy pripraviť ich doma dopadli rôzne, dnes pridávam časom overený receptík na vynikajúcu večeru či pohostenie pre návštevu.

18 ks
porcií
45 minút
príprava
20-25 minút
na 160 °C

Postup

  1. Pripravíme si cesto - múku preosejeme, pridáme 1 vajíčko, soľ (1 lyžičku) a kvások, pripravený z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia. Spolu s roztopeným maslom dôkladne vymiesime. Necháme vykysnúť, ešte raz premiesime a opäť necháme krátko kysnúť. Moja starká ma naučila, že ak miesime cesto na drobnejšie pečivo, vareškou oddeľujeme kusy cesta, ktoré potom miesením zas spojíme do jedného celku a ak miesime cesto na chlieb či koláč v celku, premiešavame cesto tak, aby stále tvorilo jednu masu. (Na obrázku je už vykysnuté cesto).
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku a rozdelíme na tri časti.
  3. Zoberieme jeden bochník a rukami vytvarujeme kruh (podobne ako keď pripravujeme cesto na pizzu). Kruh rádielkom rozdelíme na 6 častí.
  4. Na každý diel dáme kôpku na hrubo nastrúhaného syra.
  5. Trojuholníčky od vonkajšieho okraja rolujeme smerom k stredovému cípu. Vytvarujeme do tvaru rohlíčkov.
  6. Rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom (ak chceme, aby mali rožky po dopečení tmavšiu farbu, môžeme použiť iba žĺtky) a posypeme sezamovými semiačkami.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre. Rožteky "do zlatova vypečené" sú, samozrejme, najlepšie čerstvé, ale ak náhodou zostanú do druhého dňa, skúste ich zohriať v mikrovlnke. Dobrú chuť ;)