Syrek
Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Syrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami.* Táto tradícia sa dodržiava dodnes. Syrek robíme v sobotu, aby bol na veľkonočnú nedeľu čerstvý.
2 ks porcie |
60 (+ odtekanie srvá minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Do studeného mlieka pridáme vajcia a dobre ich rozhabarkujem (nešľaháme!). Pridáme klinčeky, cukor a mierne osolíme (syrek nesmie byť slaný).
- Za stáleho miešania zohrievame na sporáku, kým sa syrek nevyzráža a neurobí sa srvátka.
- Na čistý hrniec dáme sitko (aby sme zachytili srvátku), do neho rozložíme veľký kus gázy (alebo riedke plátno) a naberačkou naložíme obsah vyzrážaného syrka aj so srvátkou. Obsah vystačí na 2 hrudky, takže na jedenkrát dáme do sitka polovicu masy.
- Necháme väčšiu časť srvátky otiecť a gázu previažeme, rovnako keď robíme tvaroh.
- Potom zviazaný "batôžtek" zavesíme, pod neho dáme hrnček, aby mala kde srvátka odtekať, a necháme do druhého dňa odtiecť všetku srvátku.
- Potom syrek vyberieme z gázy a môžeme ho krájať. Nakrájaný syrek servírujeme na misu spolu s nakrájanou šunkou, klobásou a vajíčkami.
- Poznámka: Srvátku použijeme na pečenie alebo ju jednoducho vypijeme. Syrek, ktorý sa nezje na raňajky, sa uloží na tanier a dá do chladničky. V pohode vydrží na obe veľkonočné raňajky, ale aj niekoľko dní, ak sa nezje.