Syr - kravská hrudka (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
syr z kravského mlieka zasa ide do ,,módy,, ..... včera som robil 4 x z 10 litrou mlieka .... tak pridávam zjednodušený recept
Postup
- ,,potrebné,, suroviny ...... kvalitné kravské mlieko a siridlo ..... smatanka a chlorid vápenatý keď nebude , nič sa nestane ,ale ked pridáte bude ,,tučnejší,, syr
- mlieko nalejeme do hrnca a prihrejeme ho približne na teplotu tela .... kým sa zohrievá môžeme pridať 30 kapek chloridu vápenatýho a zašleháme do mlieka jednu smatanku
- ked má mlieko teplotu tela + - 37 pridáme 5 mll siridla a zašlaháme do mlieka a necháme postáť 30 - 45 minut
- ,,vyzrážané ,, mlieko pokrájame na kocky ,aby sa syrovátka uvolnila
- cez takejto naberačke to pretrasiem do utierky uloženej v mise - tým že je to rozmrvené na drobno skorej sa uvolní syrovátka - kým dám všetok syr do utierky niekolko krát vrátim sirovátku do hrnca a syr v utierke pregúlám aby som napomohol odtečeniu sirvátky
- ked máme syr v utierke máme možnosť syr ,,vylepšiť,, .... z utierky ho dáme do misy a môžeme ho osoliť , pridať pažitku ,ale ako chcete a poriadne premiešame ..... nakoniec ho opäť dáme do utierky a necháme odkvapať
- hotová hrudka syra ......