Svieženky (fotorecept)

Autor receptu: jack

Včera som si prezerala moju novú kucharsku knihu, že čo by som tak asi upiekla ako každý víkend a narazila som na tento veľmi dobrý recept. Neviem, možno to tu už bolo, tento je z knihy Najlepšie torty, zákusky a koláče.

30 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešame so soľou, kypriacim práškom a cukrom. Maslo vymiešame s vajcom, vanilkovým cukrom a kyslou smotanou do peny, pridáme múku a vymiešame hladké cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na stredný plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 15-20min. do ružova. Upečený plát natrieme džemom a necháme vychladiť.
  3. Potom múčnik natrieme plnkou a necháme na chladnom mieste postáť niekoľko hodín. Pred podávaním nakrájame na rezy a ozdobíme šľahačkou.
  4. PLNKA: Práškový cukor a maslo vymiešame do peny. Postupne pridáme mleté orechy, čokoládu a kakao. Vznikne nám hustá hmota.
  5. Piškoty polámeme, zalejeme rozmixovaným kompotom, rumom, premiešame a spojíme s kakaovou hmotou.
  6. Koláčik je veľmi chutný, pripomína mi punčový, čo asi najviac ocenila moja dcéra. Kvietky sme si natrhali pri našej dnešnej prechádzke v lese.