Sviatočný krémeš - najchutnejší krémeš, a to hlavne pre pánov
Autor receptu: fixia
Tento krémeš je vhodný na akúkoľvek príležitosť, rovnako na sviatočnú. Je fakt výnimočný. Kto ho prvýkrát ochutnal, hneď si zapýtal aj recept s hodnotením, že ho upečie na Vianoce.
30 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Lístkové cesto prekrojíme na 2 polovice. I. polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu, položíme na plech s mastným papierom, popicháme vidličkou a dáme upiecť. II. polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu, položíme na plech s mastným papierom, pokrájame na obdĺžničky. (tento neprepichujeme vidličkou, aby sa nám obdĺžničky nafúkli pri pečení).
- Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme múku s práškom do pečiva, orechy a zľahka vmiešame sneh z bielkov. Upečieme. (Prvá časť masy so žltkami sa nám bude zdať tuhá, ale nevzdávajte to a nepridávajte iné ingrediencie na zvláčnennie cesta. Po pridaní snehu z bielkov sa urobí pekná hmota a po upečení je cesto mäkučké).
- Plnka: V mlieku rozmiešame múku, kr. cukor a uvaríme kašu. Po vychladnutí vmiešame maslo a vanilkový cukor. Polovicu plnky natrieme na plát lístkového cesta. Zakryjeme orechovým cestom a natrieme druhú polovicu plnky a priložíme upečené napučané obdĺžniky lístkového cesta. Vrch polejeme strakato čokoládou alebo posypeme cukrom