Svadobné koláče
Autor receptu: medovnicek
Recept som získala na http://bonvivani.sk/recepty/svatebni-kolace, je to recept z Velkých
Bílovic. Musím povedať, že som s receptom maximálne spokojná, výborné cesto, koláčiky
som piekla v nedeľu a ešte dnes boli super vláčne.
Postup
- Mlieko zohrejeme, pridáme trošku cukru a kvasnice a necháme vzísť kvások. Žĺtky, vajce, cukor, vanilkový cukor dáme do misky a vyšľaháme do peny. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme 1 vanilkový pudingový prášok, ušľahanú hmotu, kvások, citrónovú kôru, um, soľ.
- Vypracujeme cesto - dôkladne, až sa na ňom budú robiť bubliny. Poprášime ho zľahka múkou, prikryjeme a necháme v teple vykysnúť. Potom ho znovu premiesime a necháme ešte cca 15 minút kysnúť.
- Zároveň si pripravíme plnku - ja som ich všetky robila len tvarohové, posýpku a rozšľaháme vajce s mliekom na potieranie.
Na plnku som použila 250 g tvarohu kapucín a 250 g ochuteného tvarohu z Raja. Dala som oba do čistej utierky, dôkladne vyžmýkala z vody, pridala pudingový prášok, cukor a žĺtka. Všetko som dobre vymiešala.
Na potieranie vyšľaháme vajce s trochou (cca 1 PL) mlieka.
Posýpku som robila od oka - hladká múka, práškový cukor, citrónová kôra a maslo.
- Vykysnuté cesto vykrajujeme kávovou lyžičkou a kladieme na pomúčenú dosku.
- Každý kúsok roztiahneme a dáme náplň. Položíme hrozienko - ja som ho nedávala.
Tvarohové koláče sa robia guľaté, lekvárové sú tiež guľaté a nahore sa do kríža nastrihnú nožničkami, orechové sa robia rohlíčky, ktoré ozdobne nastriháme, makové majú tvar tyčiniek a tiež ich nahore nastrihneme.
- Zabalíme do buchtičky
- Namočíme vo vajíčku, ktoré sme rozšľahali s mliekom
- A obalíme v drobenke
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte necháme troška kysnúť.
- V predhriatej rúre na 220 C ich upečieme do ružova. Po upečení ich necháme chvíľku na plechu, aby nám neklesli.