Svadobné koláče

Autor receptu: medovnicek

Recept som získala na http://bonvivani.sk/recepty/svatebni-kolace, je to recept z Velkých Bílovic. Musím povedať, že som s receptom maximálne spokojná, výborné cesto, koláčiky som piekla v nedeľu a ešte dnes boli super vláčne.

Suroviny

Postup

  1. Mlieko zohrejeme, pridáme trošku cukru a kvasnice a necháme vzísť kvások. Žĺtky, vajce, cukor, vanilkový cukor dáme do misky a vyšľaháme do peny. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme 1 vanilkový pudingový prášok, ušľahanú hmotu, kvások, citrónovú kôru, um, soľ.
  2. Vypracujeme cesto - dôkladne, až sa na ňom budú robiť bubliny. Poprášime ho zľahka múkou, prikryjeme a necháme v teple vykysnúť. Potom ho znovu premiesime a necháme ešte cca 15 minút kysnúť.
  3. Zároveň si pripravíme plnku - ja som ich všetky robila len tvarohové, posýpku a rozšľaháme vajce s mliekom na potieranie. Na plnku som použila 250 g tvarohu kapucín a 250 g ochuteného tvarohu z Raja. Dala som oba do čistej utierky, dôkladne vyžmýkala z vody, pridala pudingový prášok, cukor a žĺtka. Všetko som dobre vymiešala. Na potieranie vyšľaháme vajce s trochou (cca 1 PL) mlieka. Posýpku som robila od oka - hladká múka, práškový cukor, citrónová kôra a maslo.
  4. Vykysnuté cesto vykrajujeme kávovou lyžičkou a kladieme na pomúčenú dosku.
  5. Každý kúsok roztiahneme a dáme náplň. Položíme hrozienko - ja som ho nedávala. Tvarohové koláče sa robia guľaté, lekvárové sú tiež guľaté a nahore sa do kríža nastrihnú nožničkami, orechové sa robia rohlíčky, ktoré ozdobne nastriháme, makové majú tvar tyčiniek a tiež ich nahore nastrihneme.
  6. Zabalíme do buchtičky
  7. Namočíme vo vajíčku, ktoré sme rozšľahali s mliekom
  8. A obalíme v drobenke
  9. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte necháme troška kysnúť.
  10. V predhriatej rúre na 220 C ich upečieme do ružova. Po upečení ich necháme chvíľku na plechu, aby nám neklesli.