Šuhajdy s mandľovou plnkou

Autor receptu: jenni

Vianoce sú už za rohom a ja pridávam prvý vianočný recept len teraz. Možno už neskoro, ale verím, že aj napriek tomu sa niekomu môže zapáčiť a možno ho niekto z vás bude mať tento rok na sviatočnom stole. Nechajte sa inšpirovať. Prerobená klasika, mandľová plnka, žiadna hera a aj napriek tomu chutia tak dobre, ako klasické a zmiznú vždy zo stola neskutočne rýchlo. Nech vám chutí :)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme čokoládovú časť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme približne 100g čokolády a pridáme k nim 1-2 čl kokosového oleja, ak by bola čokoláda príliš hustá, pridajte ešte 1 čl kokosového oleja, viac nie, pretože keď čokoláda v košíčkoch stuhne, kvôli veľkému množstvu kokosového oleja by sa vám mohli košíčky pri izbovej teplote topiť a to by sme nechceli, preto radšej menej ako viac. Síce miniete viac čokolády a pridáte len trochu kokosáku na zriedenie čokolády, ale košíky budú trochu zdravšie a kvalitnejšie, aj keď do nich pôjde viac čokolády ale nebudú tam (pre mňa zlé veci) ako hera a pod.
  2. Keď máme čokoládu roztopenú, postupne si vyplníme papierové košíčky jednou až dvomi lyžicami čokolády po dne a košíčky v rukách trochu popretáčajte, aby sa čokoláda dostala aj na boky košíčkov. Vyplnené košíky dáme do chladničky, aby čokoláda stuhla.
  3. Kým čokoláda tuhne, pripravíme si plnku. Najprv si mandle zmixujeme alebo nasekáme na jemné kúsky, nech sú tak aj väčšie aj menšie. Do hrnca nalejeme mandľovú smotanu a pridáme cukor (trstinový si zvyknem tiež trochu pomixovať, aby bol jemnejší, práškovejší). Smotanu s cukrom premiešame, aby sa cukor roztopil, pridáme mandle a varíme, kým plnka trochu nestuhne. Plnku necháme vychladnúť.
  4. Košíčky so stuhnutou čokoládou vyberte, rovnomerne prerozdeľte plnku do košíkov a keď máte košíky plnkou vyplnené, zalejte plnku čokoládou, ktorú si rozpustíte vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom (ak vám čokoláda nezvýšila, spustite si ďalšiu ako na začiatku receptu).
  5. Hotové šuhajdy môžeme na vrchu posypať orieškami, cukrovými ozdobami a pod., nemusíte ich však zdobiť vôbec, každý nech si spraví ako sa mu chce a páči. Šuhajdy už len znovu vložíme do chladničky, alebo na chladnejšie miesto (napr. špajza), aby čokoláda rýchlejšie stuhla a máme hotovo. Pre mňa zdravšia a na suroviny kvalitnejšia verzia slovenskej klasiky, ktorú sme (aspoň my doma) mávali na Vianoce takmer každý rok.
  6. poznámka na záver :) V recepte neudávam presné pomery surovín, šuhajdy robím posledne už len od oka, čo sa týka čokolády, plnku som upravila do tejto podoby a tú už nemením. Možno sa niekto na mňa bude hnevať, možno nie, že recept nie je presne do bodky spísaný, ale robím to takto a suroviny už nemeriam, podľa mňa by ste nemali mať pri výrobe vážnejšie problémy, ak áno, píšte s čím, poradím :) Na začiatku si ale radšej nevyplňte veľa košíkov čokoládou, aby vám vyšla plnka, radšej pracujte s menším počtom košíkov, dajte čokoládu stuhnúť, vyplňte plnkou, zalejte čokoládou a ak zvýši plnka, pripravte si nové košíčky, vylejte ich čokoládou a potom plňte. Takto to robím ja a nikdy som s tým problém nemala, verím, že nebudete mať ani vy. Dúfam, že sa vám takáto obmena šuhajdovej klasiky bude páčiť :)