Strapatý chlebík s jadrincovo-šunkovým prekvapením (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ak som ešte niekoho z Vás nepresvedčil o chuťových ale aj ekonomických výhodách
využitia „jadrincov_srdiečok“ paprík, tak tento variant je ďalším z dôkazov! Spoločnými
„silami“ potvrdíme, že varenie je nielen povinnosť ale aj radosť! Hlavne, ak varíme pre
niekoho, kto je pri Vás, s Vami, s úprimnou láskou a s otvorenou dušou! Keď svieti Slnko
hrejivé, alebo aj keď prší z oblakov, životu na Zemi, prepotrebná vlaha! Postup rcp som
zostavil ešte v polospánku, pre niekoho, kto si to naozaj zaslúži!
1/2 porcia |
12÷15 minút príprava |
6÷9 minút tepelná úprava |
Postup- chystal som sa pripraviť „raňajkové prekvapenie“ pre moje ešte stale „zárobkovo činné“ krajšie a lepšie JA. So zvýšenou aktivitou všetkých „kruhových zvieračov“ som zistil, že mám iba jeden potrebný hranol (kváder) trojdňového „poplanku“ s rozmermi 60x60x150 mm. Našťastie mi zišiel na um plán B.)!!! Pre moju „najsamvznešenejšiu“ ½ pripravím strapatý „bundáš“ chlebík a pre moju maškrtnú „papuľu“ bude dobrá aj nadstavovaná praženica!
Jaderníky (jadrince, srdiečka) paprík mi ostali z leča a to ostatné sa v chladničke či „špajzi“ vždy nájde! Tak a ešte skupinové foto do rodinného alba (pri fotografovaní sa ráčte usmievať) a ide sa na „vec“, lebo „Ich Jasnosť Kapravá“ o chvíľočku vstane. Dospáva totiž včerajšiu ťažkú „šichtu“ s viac ako dvomi tuctami pacientov. Nechcem nikoho urážať, chráň Boh, ale tu „za morom“ sú rozmaznaní a „ufňukaní“ extra zvlášť!
- naozaj ľaho, rýchlo a s pôžitkom sa pracuje, keď si všetko na varenie vopred pripravím; očistil a pokrájal som šalotku, jaderníky a údenú šunku, natrhal 3÷4 PL lístočkov a na drobno pokrájal stonky čerstvej petržlenovej vňate
- na 2 PL olivového oleja som orestoval pokrájanú šalotku, zároveň s „brokmi“ petržlenových stoniek (mám rád ich výsledný efekt, v jedle chutia ako oriešky)
- keď som na takto pripravenom základe do mäkka urestoval aj jaderníky, pridal som hrubšie „ihličky“ údenej šunky, zľahka premiešal, pridal soľ a mleté biele korenie, 2÷3´ nechal „zosobášiť“ chute do voňavej arómy,
- pridal som lístočky petržlenu a PL čerstvého masla; to už ale na panvici odstavenej zo zdroja tepla, ono sap o premiešaní rozpustí „dobrovoľne samospádom“
- takto pripravená lahodná masa bude tvoriť jadro „bundáš_strapatého“ chlebíka; doslova hodinársku „piplavú“ prácu predstavuje príprava otvoru v hranole chleba; pomohol som si ostrým úzkym nožom, ktorým som vyrezal otvor s 10 mm okrajmi, z prednej časti som vytvoril „kéonusovú záslepku“ a odstránenie nepotrebnej striedky som vyriešil jedným zárezom ~ 15 mm od konca (jasné ako „facka“, ta ňe!?!)
Pripravený otvor som naplnil („napechoval“) vyšperkovanou jaderníkovou masou, uzatvoril ho „záslepkou“ a pozorne, zo všetkých strán, namočil do rozšľahaných a osolených dvoch vajíčok,
- naplnený hranol som vzápätí opiekol, opäť zo všetkých strán, pomocou kuchyňských klieští, do peknej zlatičervenej farby
- na tanieri som ho „očančal“ halúzkou petržlenovej vňate, „výsostnými znakmi“ vyrezanými z papriky a na hrubo strúhaným údeným oštiepkom
- v reze vyzeral takto a chutil, ako inak, úžasne; získal som slávu, obdiv aj uznanie, ale predsa len ma najviac potešilo a na srdci i duši ohrialo konštatovanie (s otvorenou pusou i očkami) mojej sladkej polovičky: „jéééj, to je krásne, ... ako dobre, že Ťa mám, ... tak toto môžem aj na budúce “! To viete, že urobím, rád, zo srdca rád urobím!
- tu je pokračovanie plánu B.); do zvyšku „jaderníkového jadra“ som „buchol“ ešte dve vajíčka, nastrúhal za hrsť oštiepku, dobre "oeMČeKoval", urobil praženicu a ...
- ... s „burkovčiakom“ domáceho chleba s pôžitkom zjedol, priamo z rajnice!!! Tak čo!? Skúsite aj Vy?
- napriek tomu, že je už 18. október, rastú mi dve také veľké „hniezda“ šťaveľa; vyskúšam rcp od @izabella929 a zakonzervujem ich podľa nej!
|