Černicový koláč
Strakatý černicový koláč s pudingom
Autor receptu: helena10
Hrnčekový koláč s čerstvými lesnými černicami.* Objem hrnčeka je 270 ml. Veľkosť plechu závisí od veľkosti hrnčeka a od toho, aký vysoký chcete mať upečený koláč.
Postup
- Najprv uvarím puding z mlieka, zlatých klasov a cukrov. Prikryjem a nechávam bokom.
- Cesto pripravím vyšľahaním celých vajec s cukrom do peny. Prilejem olej, mlieko a na jemných otáčkach premiešam. Nasleduje múka zmiešaná so štipkou soli a práškom do pečiva. Dve tretiny cesta vylejem na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech s rozmermi 28 x 38 cm. Do zvyšného cesta dávam kakaový prášok a 2 PL mlieka, riadne premiešam. Tmavé cesto vylejem cikcakom nepravidelne na svetlé cesto. Premiešam špajľou.
- Na cesto naberačkou nalievam do mriežky uvarený ešte teplý puding tak, aby nezakryl celé cesto. (Môžete pravidelne klásť aj lyžicou kôpky pudingu.)
- Navrch pravidelne husto rozsypem všetky očistené neochutené nazbierané čerstvé lesné černice. Vidličkou černice sem-tam pozatláčam do cesta aj do pudingu. Černice nie sú ničím ochutené.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Kontrolujem.
- Upečený horúci koláč natieram smotanovo-jogurtovou polevou, ktorú som si pripravila vymiešaním uvedených surovín.
- Po riadnom vychladnutí koláč posypem čerstvou nastrihanou mätou a nakrájam.