Černicový koláč

Strakatý černicový koláč s pudingom

Autor receptu: helena10

Hrnčekový koláč s čerstvými lesnými černicami.* Objem hrnčeka je 270 ml. Veľkosť plechu závisí od veľkosti hrnčeka a od toho, aký vysoký chcete mať upečený koláč.

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvarím puding z mlieka, zlatých klasov a cukrov. Prikryjem a nechávam bokom.
  2. Cesto pripravím vyšľahaním celých vajec s cukrom do peny. Prilejem olej, mlieko a na jemných otáčkach premiešam. Nasleduje múka zmiešaná so štipkou soli a práškom do pečiva. Dve tretiny cesta vylejem na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech s rozmermi 28 x 38 cm. Do zvyšného cesta dávam kakaový prášok a 2 PL mlieka, riadne premiešam. Tmavé cesto vylejem cikcakom nepravidelne na svetlé cesto. Premiešam špajľou.
  3. Na cesto naberačkou nalievam do mriežky uvarený ešte teplý puding tak, aby nezakryl celé cesto. (Môžete pravidelne klásť aj lyžicou kôpky pudingu.)
  4. Navrch pravidelne husto rozsypem všetky očistené neochutené nazbierané čerstvé lesné černice. Vidličkou černice sem-tam pozatláčam do cesta aj do pudingu. Černice nie sú ničím ochutené.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 30 minút. Kontrolujem.
  6. Upečený horúci koláč natieram smotanovo-jogurtovou polevou, ktorú som si pripravila vymiešaním uvedených surovín.
  7. Po riadnom vychladnutí koláč posypem čerstvou nastrihanou mätou a nakrájam.