Štedrák
Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Brutálno-lukulská almázia. Niečo na želanie dcéry, bez kvasníc, málo múky a vraj aby to bolo mňam. Tu je výsledok - viac plnky ako cesta.
8 porcií |
40 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Ja som použil takúto posýpku plus mleté orechy s cukrom.
- Uvarené zemiaky, orechy, múku plus vajce dáme do misy a poriadne vymiešame. Až sa cesto začne oddeľovať od ruky a misy. Nepridávame viac múky ako je napísané v surovinách.
- Cesto dáme do chladu trochu stuhnúť. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku.
- Mletý mak s cukrom, lekvár, smotanu a hrozienka zmiešame.
- Vytvorí sa nám takáto plnka. Keď ju budete robiť všetkých vyžeňte preč, lebo vám budú na ňu chodiť a bude málo na koláč.
- Hrniec natrieme olejom a cesto v ňom roztiahneme tak, aby kraje cesta boli vyššie.
- To je kvôli makovej plnke, ktorú dáme na cesto. Na vrch plnky dáme vykôstkované ringloty alebo slivky.
- Cele to dáme do horúcej rúry na 180 °C na 45 minút. Čas a teplotu si prispôsobte vlastnej rúre. Keď to začne pekné voňať, tak to už bude hotové. Nechajte pekne vychladnúť. Potom krájajte na trojuholníky a môžte vychutnávať. Kto chce, môže vrch posypať ešte práškovým cukrom. No podľa mňa netreba, je to sladké až až.