Steak zo sviečkovice (fillet steak + filet mignon)
Autor receptu: bekestef
Steaky zo sviečkovice, a to fillet steak (z hrubšej časti) spolu s kúskom filet mignon (z konca) obaleným v slaninke podávané na listovom špenáte so zapečeným kukuričným klasom, opečenou šalotkou, plesnivým syrom a slaninovými čipsami.
1 porcia |
25 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Hovädzie steaky vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote cca 1 hodinu. Taktiež plesňový syr (Encián, Camembert, Hermelín a pod.)
- Do rúry dáme grilovať kukuričný klas potretý olivovým olejom a osolený. Občas ho pootočíme aby sa z jednej strany nadmerne nepripálil.
- V kastróliku si roztopíme kúsok masla a chvíľu na ňom podusíme listový špenát, ktorý osolíme.
- Hovädzie steaky jemne potrieme olejom - do dlaní si nalejeme trochu oleja a steaky iba jemne naolejovanými dlaňami pohladíme. Steaky okoreníme korením štyroch farieb, prípadne čiernym korením. Malý filet mignon obalíme po strane plátkom (plátkami) slaniny.
- Na rozpálenú panvicu položíme steaky a pečieme na požadovaný stupeň prepečenia. Ja mám najradšej medium až medium rare (mierne do krvava). V mojom prípade je to 2-3 minúty z každej strany.
- Steaky po opečení zabalíme do alobalu na cca 5 minút aby si odpočinuli.
Následne ich osolíme morskou soľou a podávame.
Medzitým si na pánvici po steakoch orestujeme šalotku a plátky slaniny.
- Na tanier servírujeme na dusený listový špenát. Na vrch steaku dáme kúsok bylinkového masla a chilli papričku. Podávame s grilovaným kukuričným klasom, kúskami plesnivého syra, šalotkou a slaninovými čipsami (kúskami dochrumkava opečenej slaniny).
- Ako prílohu môžte zvoliť dusenú zeleninu, bagetku zapečenú s bylinkovým maslom, opekané zemiaky ...... Každý podľa vlastnej chuti.
Nič nepokazíme ani pohárom dobrého červeného vína.