Jablkový koláč
Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Ďalšie moje pečenie jablkového koláčika, ktorý nesklame ani najnáročnejších.
40 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.
- Na vypracovanie cesta potrebujeme trpezlivosť, aby sa spojili všetky ingrediencie. Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, žĺtky, prášok do pečiva, kakao, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu, ktorú dáme do chladničky stuhnúť.
- Medzitým si pripravíme jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame. Plech 30x40 cm vymastíme maslom. Väčšiu časť cesta dáme na pomučenú pracovnú dosku, rozvaľkáme a prenesieme na plech. Cesto potrieme ľubovoľným džemom.
- Rovnomerne nanesieme nastrúhané jablká, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha a rozotrieme na jablká.
- Z chladničky vyberieme stuhnuté cesto, husto nastrúhame na hrubom strúhadle navrch koláča. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť. Dobrú chuť.