Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: aleana

Recept nájdený na internete a ihneď vyskúšaný, k veľkej spokojnosti všetkých domácich :-)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si nakrájame jablká na tenké plátky. (Ja som postrúhala na plátkovacom strúhadle, zdalo sa mi to rýchlejšie a menej prácne.) Potom vyšľaháme 2 vajíčka s 2/3 množstvom cukru. Pridáme olej, mlieko, koňak, a múku s PDP. Narezané plátky jablka vložíme do vzniknutého cesta a premiešame. Môžeme ešte posypať škoricou. Formu na pečenie vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme cesto s jablkami. Pečieme 30 min. na 200 °C.
  2. Vyšľaháme 1 vajíčko so zvyšným cukrom a dvoma lyžicami rozpusteného masla. Vylejeme na koláč a na vrch posypeme orechy. Pečieme ešte 15 min.
  3. Pôvodný recept je s klasickými surovinami (polohrubá múka pšeničná, cukor kryštálový repný, mlieko kravské, olej ľubovoľný.) Ja som si ho upravila na bezlepkovú, bezlaktózovú a dia verziu. Kto nemá potravinovú intoleranciu, môže si urobiť klasický koláč. Dobrú chuť!