Staromaďarská jablková štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je náš starý rodinný recept, ktorý sa dedil z prababičky, cez babičku, mamu až skončil u mňa, do jablkovej štrúdle sa dáva strúhanka, ale opražená na masle, jablká sa nestrúhajú, ale krájajú na malé plátky, pridávajú sa hrozienka namočené v rume a opražené na hrubo posekané orechy. Ponúkam recept priaznivcom chutnej voňavej a chrumkavej štrúdle s kúskami jablka.

1 štrúdľa
porcia
30 minút
príprava
30 - 35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka som namočila do rumu, pred pridaním do štrúdle som ich nechala dobre odkvapkať.
  2. Na panvici som rozpustila polovicu masla...
  3. ...a na rozohriatom masle som opražila strúhanku do svetlo - hneda, nechala som ju úplne vychladnúť.
  4. V hrnčeku som rozpustila zvyšok masla.
  5. Jablká som umyla, zbavila stopky a jadrovníka, ošúpala som ich a pokrájala na malé tenké kúsky.
  6. Pridala som k nim citrónovú šťavu,...
  7. ..vanilkový cukor,...
  8. ...mletú škoricu,...
  9. ...scedené a odkvapkané hrozienka, na hrubo posekané orechy, ktoré som predtým na sucho opražila a nechala úplne vychladnúť.
  10. Pridala som kryštálový cukor krupica...
  11. ...všetko som spolu dobre premiešala a nechala 30 minút odpočinúť, náplň bola hotová.
  12. Na teflónovú fóliu, ktorú som jemne pomúčila, som položila jeden plát cesta, výdatne som ho pomastila rozpusteným maslom, na prvý plát cesta som položila druhý, ktorý som tiež dobre pomastila maslom , rovnako tretí a aj štvrtý plát.
  13. Na posledný list cesta som v dolnej tretine cesta rozprestrela opraženú vychladnutú strúhanku tak, že som po obvode na oboch stranách a dole na okraji vynechala voľný pás asi 4 cm široký a na strúhanku som rovnomerne rozložila jablkovú náplň s hrozienkami a orechmi.
  14. Pomocou fólie som od dolného okraja smerom nahor zarolovala štrúdľu tak, aby spoj bol na spodku štrúdle...
  15. ...a okraje som zahla na oboch koncoch na spodok štrúdle.
  16. Štrúdľu som aj s teflónovou fóliou opatrne preniesla na plech na pečenie, povrch som ešte potrela výdatne rozpusteným maslom...
  17. ...vložila som štrúdľu do trúby vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ju asi 30 až 35 minút, kým povrch nebol pekne do ružova, potom som štrúdľu vybrala, ked úplne vychladla, pokrájala som ju na porcie a posypala práškovým cukrom preosiatym cez sitko.
  18. Hotovú štrúdľu som dala na podnos a servírovala s dobrým espressom. Je to náš starý rodinný recept, ide o chrumkavú, veľmi chutnú, nádherne a dráždivo voňajúcu aromatickú jablkovú štrúdľu s kúskami jabĺk, s hrozienkami a s opraženými orechmi, ktorá nie je vôbec presladená a svojim charakterom i zložením sa líši od iných jablkových štrúdlí, odporúčam vyskúšať :-)
  19. Podarilo sa mi po dlhom presviedčaní získať od mojej tety náš rodinný recept na ručne ťahané cesto na našu domácu Staromadarskú štrúdľu. recept na štrúdľové cesto na želanie mnohých Varecháčov pridávam: zloženie cesta: 300 g polohrubej múky 1 štipka soli 10 g masla 1 vajce 1 CL octu 200 ml vlažnej vody rozpustené vlažné maslo na pomastenie rúk pri vyťahovaní Postup: Na stôl preosejeme múku, zmiešame so soľou, v múke spravíme v strede kráter, do ktorého dáme rozpustené vlažné maslo. Pridáme ocot. Rozšľaháme vajce vo vlažnej vode, zmes pridávame postupne do múky, možno nebude potrebné pridať všetku vodu, možno bude treba pridať o niečo viac vlažnej vody, čo závisí od kvality múky a jej vlhkosti.Cesto najprv spracovávame nožom na doske, ked sa spojí, prenesieme ho do misy a potom ho vypracujeme ho rukami na kompaktné polotuhé cesto, nesmie byť ani veľmi tuhé, ani mäkké, spracovávame dovtedy, až sa začnú tvoriť na ňom veľké pľuzgiere. Potom jemne pomúčime dosku, bude treba viackrát, cesto vyberieme z misy a plieskame ním silne z výšky o dosku dovtedy, za občasného pomúčenia dosky podľa potreby, kým sa nám cesto prestane lepiť o dosku a nelepí sa ani na ruky. Vytvarujeme z cesta malý bochníček, ktorý prikryjeme menším hrncom, ktorý sme predtým zohriali. Cesto musí byť stále v teple, nesmie dostať prievan. Necháme 30 minút odpočívať. Na dosku položíme obrus, ktorý dobre pomúčime, do stredu položíme cesto, rozvaľkáme od stredu počnúc k okrajom do tvaru malého kruhu rovnomerne. Ruky si výdatne pomastíme rozpusteným vlažným maslom a chrbtom rúk prstami ohnutými nadol a schovanými do dlane, podoberieme cesto pomastenými rukami a odspodu chrbtom rúk vyťahujeme postupne od stredu smerom von dookola po obvode opatrne vyťahujeme až na veľkosť celého stola do vtedy, až kus cesta bude po obvode prevísať cez stôl smerom nadol, zhrubnuté okraje odstránime. Vytiahnuté cesto výdatne pomastíme vlažným rozpusteným maslom. Pokračujeme dalej, ako je uvedené v recepte na štrúdľu. Recept na prenesenie ručne vytiahnutého cesta ku mne mi nedala,. to je jej špecialita, ktorú si žiarlivo stráži, len poznamenala, že sa to naučila priamo vo výrobni.:-) Milí Varecháči, tak nech sa páči, vami žiadaný recept som na vaše želanie pridala:-)