Srbská gibanica (gužvara)

Autor receptu: miamia

Život ma neplánovane zavial k našim zahraničným Slovákom žijúcim na severe Srbska - do autonómnej oblasti Vojvodina. Zlatí, srdeční ľudia s vynikajúcou multinacionálnou (i keď pre našinca trošku mastnou) kuchyňou ovplyvnenou chuťami Balkánu, Orientu i Maďarska ...no zároveň plnou rýdzo slovenských receptov, ktoré si so sebou priniesli pri sťahovaní na Dolnú zem v priebehu 18. - 19. storočia. Tento recept mám z Kovačice, dedinky známej galériou insitného umenia... :)

8
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozmixujeme najprv syr cottage s celými vajciami, potom pridáme aj smotanu a minerálku (3 dcl) a vymiešame metličkami na homogénnu hmotu.
  2. Používam špeciálne cesto "Kore" na gibanicu (nosím si ho zo Srbska). U nás sa vraj predáva mrazené filo cesto, bolo by asi najvhodnejšie. Zrejme možno použiť aj štrúdľové, každopádne, malo by byť schopné nasávať tekutinu, treba vyskúšať. To srbské má cca 12 ks plátkov, koľko je v našom, neviem presne.
  3. Do vyššieho vymasteného pekáča na dno uložíme postupne 4 plátky cesta, každý samostatne potrieme roztopeným maslom zmiešaným s minerálkou 3 dcl. Potierať treba rovnomerne, nesmú zostať "suché" časti. Ďalšie tri plátky si odložíme na neskôr a použijeme ich potom rovnakým spôsobom na zakrytie koláča (nechajte si na to polovicu zmesi na potieranie). :)
  4. Všetky zvyšné plátky postupne krátko namočíme v rozmixovanej syrovej zmesi, a zľahka pokrčené (akoby ste pokrčili v rukách noviny) ich uložíme do pekáča - postupne od kraja vedľa seba, až kým nevyplnia celú plochu. Zvyšok plnky ešte rozlejeme po plátkoch. Na vrch prídu spomínané tri plátky, treba ich dobre namokro potrieť, inak by boli tvrdé a nezmäkli by.
  5. Pripravenú gibanicu necháme odležať 30 minút, aby sa dobre napila a potom pečieme pri 180 st. cca 1 hodinu. Zdá sa to všetko hodne riedke, ale to je v poriadku, gibanica znesie veľa tekutiny, dosť narastie a všetko sa vsiakne. :)
  6. Podáva sa s kyslým mliekom. V Srbsku k nej radi pijú domáci jogurt - má konzistenciu ako hustý nápoj. :) Namiesto cottage tam zvyknú dávať kajmak, žiaľ, my ho tu nemáme... Gibanica znesie veľa obmien, u nás sa po nej len tak zaprášilo! :)