Spišský gruľovník (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Faktom je,že je to koláč so zemiakovou plnkou.K zemiakom sa pridáva aj bryndza,takže možnože niekto to volá aj bryndzovník .Na spiši sa zemiakom hovorí "grule" preto je to gruľovník.

45 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasickým spôsobom si pripravím cesto a to,že si múku preosejem do misky,urobím jamku a pridám cukor,mlieko a rozmrvené droždie a nechám aby droždie troška podkyslo..
  2. Pridám olej a ostatné suroviny,vymiesim a
  3. nechám vykysnúť.
  4. Kto má pekárničku,tak kľudne si môže pripraviť cesto aj v nej .Je to bezpracné.Ja v poslednej dobe dosť často používam pekárničku.
  5. Po vykysnuti cesto vyložím na dosku a rozdelím na polovicu.
  6. Prepracujem a urobím guľky.Nechám asi 10 min podkysnuť.
  7. Kým mi cesto kysne,uvarím si zemiaky v osolenej vode.Je dobré,ked sú zemiaky dobré uvarené,aby sa dali popučiť na kašu.
  8. Po uvarení zemiaky popučim a trocha omastím maslom ,od oka,alebo môže maslo spražiť s cibuľkou,zemiaky budú mať lepšiu chuť.
  9. Pridám rozmrvenú bryndzu a na drobno nakrájanú pažitku.Dobré to pučakom premiešam,ochutím soľou ak treba.
  10. Jedno cesto vyvaľkám a položím na pomastený plech,potriem pripravenými zemiakmi,
  11. a na zemiaky položím druhé rozvaľkané cesto.Kraje cesta troška zatlačím a cesto polichám vidličkou.Upečiem.
  12. Po upečení vrch koláča potriem olejom,aby kôrka na ceste zmäkla.
  13. Dobrú chuť!