Spišské džatky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tradičné regionalné jedlo.
Postup
- Očistené zemiaky pokrajam. zalejem vodou,tak aby boli zakryté,osolím a dám variť.
- medti tým si nakrájam slaninku na kocky a spražím ju.
- ked sú zemiaky uvarené,tak ich popučim vo vode.
- pridám preosiatú múku a zapracujem do zemiakov.
- vytvorí sa jemná kaša,
- ktorú potom zakryjem a nechám asi 10-15 postať.zatiaľ sa múka zavarí v horúcich zemiakoch.
- potom si ruky trochu naolejujem,aby sa mi zemiaky nelepili na ruky a urobím si šúľok a z neho po čiastkach vytvarujem guľky.Guľky hadžem do pripravenej misky.
- Potom na guľky vylejem škvarky so slaninky,
- a v miske popretrasujem,aby sa džatky omastili.
- Dobrú chuť.K tomu zakysanku,alebo kyslé mlieko ,kto ako má rád.