Špeciálne mňamkové lievance

Autor receptu: lali87

Moja variácia klasických lievancov, sú veľmi chutné a vláčnejšie než bežné lievance...

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vypracujeme si zo surovín okrem oleja a jabĺk, vypracovávame ho metličkou. Cesto by malo mať hustejšiu konzistenciu ako cesto na palacinky ( viď obrázok ). Aký jogurt použijete je iba na Vás, základom je biely, ale je výborný aj vanilkový alebo čokoládový :) Cesto necháme odstáť minimálne hodinu, ja som ho nechal cez noc, chutia potom lepšie.
  2. Pred pečením som nastrúhal 4 ks jabĺk z obrázka ( 2 ks na jemno a 2 ks na hrubo ). A pečenie je už potom klasika : lievance robíme na požadovanú veľkosť a otáčame, keď sa budú vytvárať bublinky na vrchu... Pečieme ich tak, aby mali zlatistý povrch.
  3. Na dozdobenie sa mi tento krát nechcelo robiť skaramelizované jablká, ale odporúčam ich tak veru spraviť, je to vynikajúce. ďalšia varianta je napr. mleté orrchy s cukrom a poliať javorovým sirupom, ale ten som žiaľ doma nemal, tak som použil čokoládovú zmzlinu a trochu salka :)
  4. Miesto jabĺk sa dajú použiť napr. aj banány, vtedy ale samozrejme robiť bez škorice, výsledná chuť by bola asi divná :D Ak niekto napr. nemôže klasický jogurt, určite sa dá nahradiť bezlaktózovým a múka sa dá rovnako nahradiť, kľudne použite špaldovú múku alebo rozomleté ovsené vločky sú super, len lievance potom budú trošku suchšie, ale stále veľmi chutné...