Špeci kysnutý koláč

Autor receptu: mracik9

Tento recept som našla napísaný v mojom zošite a nebola tam žiadna poznámka,tak som sa rozhodla že ho vyskúšam a podelím sa s vami, neľutujem,zase niečo nové a fajnové.Hlavne ma zaujala ta plnka,chutí aj tak,bez cesta.

25
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto,ja všetky ingrediencie dávam miesiť do pekárničky,ak ju však nemáme,tak ručne, postupne si do mlieka pridáme cukor,droždie,žĺtky,soľ,múku zmiešanú z práškom do pečiva a miesime,potom postupne pridávam maslo a olej,keď je cesto hladké a nelepivé,necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 3/4 hodiny.
  2. Zatiaľ čo nám kysne cesto urobíme si plnku. Ta plnka je iná ako tie ostatné tak asi preto ma zaujal ten recept.Do kyslej smotany si postupne vmiešame cukor a kakao,poriadne premiešame,aby nám nezostali hrudky a pridáme aj piškótovú strúhanku.
  3. Keď je cesto dobré vykyslo,rozdelíme ho na tri časti.Plech si vystelieme papierom a vložíme doňho jednu časť vyvaľkaného cesta.
  4. Plnku si rozdelíme na dve časti,jednu polovicu plnky natrieme na cesto a priložíme druhým cestom, znovu natrieme plnkou a na to dáme tretiu časť cesta.
  5. Vrch koláča popicháme vidličkou a necháme podkysnúť.Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 st C asi 20 minút potom znížime teplotu na 180 st C a pečieme ešte 25 minút.
  6. Prajem dobrú chuť.