Špaldové tortilly s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tortilly, či chlebové placky :-) Pre zmenu z mixu špaldovej a kukuričnej múky s príchuťou medvedieho cesnaku :-)

11ks
porcií

Postup

  1. Potrebujeme 100 g medvedieho cesnaku, ktory oplachneme, osusime a pokrajame celkom nadrobno...
  2. Do misky dame obe muky, sol aj cukor a premiesame lyzicou. Potom pridame cesnak a znova dobre premiesame s mukou. Potom pridame jogurt, mlieko, olej a 2 - 2,15 dl vody. Dajte najprv 2 dl a potom uvidite, ci este bude treba .Cele dobre premackame medzi prstami. Dostaneme vlacne, pomerne mäkke a dost lepive cesto. Poprasime ho mukou a zopar krat este dobre premiesime, ak treba tak este pocas miesenia popraste mukou. Napokon cesto nechame 25 - 30 minut odpocivat..
  3. Oddychnute cesto vyklopime na pomucenu dosku, urobime valec a pokrajame ho na 11 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este vymiesime do bochnika...
  4. Necakame s cestom, ale hned s nim zacneme pracovat. Pomocou muky vyvalkame bochnicek na kruh hrubky 4 - 5mm, nie tensie. Toto cesto je o nieco jemnejsie, nez cesto z obycajnej hladkej muky. Ale musi take byt ,lebo ta kukuricna muka tam dostatocne spuchne a keby ste to urobili na hustejsie, tak by ste mali dost tvrde a menej ohybne Tortilly/placky :-) Vyvalkane cesto opekame z oboch stran na suchej panvici na strednom ohni. Ja som robila v pizzamatiku na c. 3,5 - 4. Placky som po upeceni ukladala na seba, zakryla alobalom a este utierkou, aby nevychladli a aby boli mäkke :-)
  5. Niekolko placiek som ponatierala maslom a ostatne som nechala len tak bez :-) Su chutovo vyborne, aj jedny aj druhe. Mozete ich jest len takto same k nejakej polievke, alebo si do nich zakrutit pecene mäso a salat. Celkom ako s obycajnymi Tortillami. Rozdiel je v tom, ze tieto su o trosicku hrubsie a ovela sytejsie, to robi ta kukuricna muka :-) Dobru chut a nech sa vam vydaria ;-)
  6. Len pre info pridavam fotku, ze ake muky som pouzila ja. U nas su len T700-ky spaldove, ale kludne mozte pouzit od 600 do 800 ,iba vodu budete musiet prisposobit :-)