Smotanové pagáče
Autor receptu: violeta
Vyskúšala som už viacero pagáčikov, ale k týmto sa vždy vrátim, tak, ako teraz. Sú rýchle,
mäkučké, nadýchané a hlavne chutné. Obsahujú dosť veľké množstvo tuku, preto určite
nie sú diétne, hodia sa napríklad ku vínu.
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravím kvások z droždia, cukru, mlieka a 1 ČL múky. Pokiaľ kvások kysne, dám do mixovacej nádoby múku, soľ, kyslú smotanu, nakrájané maslo a vajce.
Pridám hotový kvások a hmotu vymiešam. Cesto by nemalo byť veľmi husté, má byť mäkšie, ale musí držať tvar.
Nechám ho nakysnúť, pokiaľ zdvojnásobí svoj objem, mne to trvalo asi hodinu, nakoľko je v ceste viac tuku.
- Cesto po nakysnutí preložím na pracovnú dosku, ktorú treba pomúčiť len málo. Podľa toho vidím, či má cesto správnu konzistenciu. Rozvaľkám ho približne na hrúbku 3/4 - 1 cm, vykrojím pagáčiky, ktoré poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem napríklad slnečnicovými semiačkami, sézamom, ľanovými semiačkami a pod. Pagáčiky nechám podkysnúť, pokiaľ sa vyhreje rúra.
Pečiem ich na 180 *C približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť na plechu.
- Ak sa pagáčiky nezjedia, treba ich odložiť do uzatvárateľnej nádoby, alebo do vrecka.
Ak sa ich rozhodnete upiecť, dúfam, že sa podaria.