Slovenské pagáče
Autor receptu: kukulienka71
Asi dvestotridsiate pagáče na tejto stránke, ale takéto tu ešte nie sú. Sú totiž so
žinčicou. Aktuálne práve v máji...
20+90 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Viac fotiek a podrobnejší popis nájdete na http://cookulienka.blogspot.sk/2015/05/slovenske-pagace.html
Všetky druhy múky, soľ, sušené droždie, cukor, vajce, ľanové semienka a žinčicu som vymiesila v robote. Po spojení cesta som pridala bravčovú masť a ešte premiesila. Cesto som nechala zakryté kysnúť asi hodinu.
- Na pomúčenej podložke som ho potom rozvaľkala, formičkou vykrajovala a dlaňami zvyšovala, ukladala na pečiacim papierom vyložený plech. Po ďalšej polhodine kysnutia som ich potrela žĺtkom s trochou žinčice a putovali do rúry vyhriatej na 200°C.
- Piekli sa do červena necelých 20 minút. Zapíjali sme ich ako inak žinčicou. Tento výborný kyslomliečny nápoj z ovčieho mlieka je nielen prospešný ale aj chutný. Hľadajte teraz v máji na salašoch alebo aspoň na pultoch predajní. Nikde inde ako na Slovensku ho totiž nevyrábajú.