Slovenské klobásy v Canade

Autor receptu: honestka

Obycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi ne patria dobre klobasky. A pretoze tuzobne uz ocakavame aj my LETO a ide cas BBQ a grilovaciek rozhodli sme sa urobit si dalsiu zasobu tychto nasich klobasok pretoze kupovane nie su take smačne ako si robime my.

Postup

  1. Kazdy kto robi klobasy ma ten svoj osvedceny recept a pochybujem, ze tu uvadzam nieco velmi odlisne od vasich prisad. Tak isto postup pri robeni klobas je zrejme uplne rovnaky, takze rozpisovat to nie je potrebne. Maso si kupime čerstve u nasho činskeho masiara, ktory nam ho aj pomelie na velkej mriezke a tak nasa praca je o to viacej ulahčena, lebo zomlet take mnozstvo masa by stalo niekolko mozolov.
  2. Všetky suroviny a prisady spolu poriadne par razy premiešame a nechame niekolko hodin postat v chlade. Potom pomocou rucneho mlynčeka a trubicky plníme masovu zmes do čriev a tvarujeme klobásky podla velkosti, ktora nam vyhovuje. Dolezite je, aby sme naplnene klobasky dobre prepichali velkou ihlou, aby z nich vysiel prebytočny vzduch.
  3. Ked klobasy davame vyudit nechame ich v chlade obschnut zavesene na palici. My sme ich tentoraz priamo davali do sačkov, ktore sme odvzdusnili a tak sme ich zamrazili na dalsie pouzitie. Samozrejme na ochutnavku sme dali klobasky piect iba tak na panvici, s podliatim vody a pomalym zapekanim. Stači ich otočit raz a ked su krasne červene s koročkou, mozeme ich papkat. Ani vypečena mastička nevyjde nazmar a ked uz klobasky niet, stači si nou natriet ten dobry chlebik.
  4. Podavat sa mozu s dalsimi prisadami, zalezi kto ma čo rad, u nas to ide dobre s chenom, horčicou, chili papričkami, uhorkou či čalamadou a hlavne s dobrym čerstvym domacim chlebikom, ktory sa stihol tiez upiect, pretoze pomocnikov pri vyrobe bolo dost a ako vidno aj ten nas najmensi chlapik, ktory ich tak rad konzumuje prispel svojou malou ručkou. Chutili velmi dobre a kedze sme ich robili z 30 kg pre dve domacnosti, tak dufam, ze zasobu mame na cele leto...