Slovenské klobásy v Canade
Autor receptu: honestka
Obycajne robievame klobasy raz do roka pred Vianocami. Tentoraz nam pribudol dalsi nas najmensi jedak, ktory ma velmi rad aj nase slovenske pochutky medzi ne patria dobre klobasky. A pretoze tuzobne uz ocakavame aj my LETO a ide cas BBQ a grilovaciek rozhodli sme sa urobit si dalsiu zasobu tychto nasich klobasok pretoze kupovane nie su take smačne ako si robime my.
Postup
- Kazdy kto robi klobasy ma ten svoj osvedceny recept a pochybujem, ze tu uvadzam nieco velmi odlisne od vasich prisad. Tak isto postup pri robeni klobas je zrejme uplne rovnaky, takze rozpisovat to nie je potrebne.
Maso si kupime čerstve u nasho činskeho masiara, ktory nam ho aj pomelie na velkej mriezke a tak nasa praca je o to viacej ulahčena, lebo zomlet take mnozstvo masa by stalo niekolko mozolov.
- Všetky suroviny a prisady spolu poriadne par razy premiešame a nechame niekolko hodin postat v chlade.
Potom pomocou rucneho mlynčeka a trubicky plníme masovu zmes do čriev a tvarujeme klobásky podla velkosti, ktora nam vyhovuje. Dolezite je, aby sme naplnene klobasky dobre prepichali velkou ihlou, aby z nich vysiel prebytočny vzduch.
- Ked klobasy davame vyudit nechame ich v chlade obschnut zavesene na palici.
My sme ich tentoraz priamo davali do sačkov, ktore sme odvzdusnili a tak sme ich zamrazili na dalsie pouzitie. Samozrejme na ochutnavku sme dali klobasky piect iba tak na panvici, s podliatim vody a pomalym zapekanim. Stači ich otočit raz a ked su krasne červene s koročkou, mozeme ich papkat.
Ani vypečena mastička nevyjde nazmar a ked uz klobasky niet, stači si nou natriet ten dobry chlebik.
- Podavat sa mozu s dalsimi prisadami, zalezi kto ma čo rad, u nas to ide dobre s chenom, horčicou, chili papričkami, uhorkou či čalamadou a hlavne s dobrym čerstvym domacim chlebikom, ktory sa stihol tiez upiect, pretoze pomocnikov pri vyrobe bolo dost a ako vidno aj ten nas najmensi chlapik, ktory ich tak rad konzumuje prispel svojou malou ručkou.
Chutili velmi dobre a kedze sme ich robili z 30 kg pre dve domacnosti, tak dufam, ze zasobu mame na cele leto...