Slovenská paštéta (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Keď sme mali husi a prišiel ich čas, mama ich "nadžgávala" varenou kukuricou, aby boli tlsté a mali veľkú pečenku. Keď ich potom zabila, mali sme fantastickú pečenú hus. Ostatné mäso mama dala do pohárov a zaliala masťou. A ja som za ňou behala z krajcom chleba a mama sa smiala a hovorila: Ty chceš z tej slovenskej paštiky?
15 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Masť, najlepšie domácu dáme rozpustiť, pridáme nakrájanú cibuľu, prikryjeme a aspoň 1 hod. varíme. Masť by mala len jemne bublať tak, aby sa cibula nespálila. (Aj takto pripravenú cibuľu je možné dať do pohára, je dobrá ako základ pod mäso ale aj na chleba).
- Potom pridáme nakrájanú pečeň. Ja som použila zajačiu, ale dobrá je aj kuracia, no a husacia a kačacia :-) z bravčovej som neskúšala
- keď je pečeň opražená, ochutnáme (dáme si ochladiť na tanierik), prípadne ešte osolíme a naplníme do vhodnej, uzatvárateľnej nádoby.
- masť musíme občas pomiešať aby sa cibuľa a pečeň voľne rozložili a neboli usadené len v spodnej časti
- keď masť stuhne uložíme do chladničky a natierame si na dobrý domáci chlebík. Je to taká Slovenská paštika, veľmi nezdravá, ale veľmi dobrá.