Slovenská paštéta (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď sme mali husi a prišiel ich čas, mama ich "nadžgávala" varenou kukuricou, aby boli tlsté a mali veľkú pečenku. Keď ich potom zabila, mali sme fantastickú pečenú hus. Ostatné mäso mama dala do pohárov a zaliala masťou. A ja som za ňou behala z krajcom chleba a mama sa smiala a hovorila: Ty chceš z tej slovenskej paštiky?

15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Masť, najlepšie domácu dáme rozpustiť, pridáme nakrájanú cibuľu, prikryjeme a aspoň 1 hod. varíme. Masť by mala len jemne bublať tak, aby sa cibula nespálila. (Aj takto pripravenú cibuľu je možné dať do pohára, je dobrá ako základ pod mäso ale aj na chleba).
  2. Potom pridáme nakrájanú pečeň. Ja som použila zajačiu, ale dobrá je aj kuracia, no a husacia a kačacia :-) z bravčovej som neskúšala
  3. keď je pečeň opražená, ochutnáme (dáme si ochladiť na tanierik), prípadne ešte osolíme a naplníme do vhodnej, uzatvárateľnej nádoby.
  4. masť musíme občas pomiešať aby sa cibuľa a pečeň voľne rozložili a neboli usadené len v spodnej časti
  5. keď masť stuhne uložíme do chladničky a natierame si na dobrý domáci chlebík. Je to taká Slovenská paštika, veľmi nezdravá, ale veľmi dobrá.