Slivková torta

Slivkovo–perníková krémová torta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Pre oslávenca. Do cesta som použila perníčky, ktoré mi zostali... Upečiete rýchlo a jednoducho.

Suroviny

Postup

  1. Okrúhly plech o priemere 23 cm zvnútra celý vyložím papierom na pečenie, ktorý hrubo (aj boky) natriem zmäknutým maslom a posypem kryštálovým cukrom.
  2. Poukladám naň polovice sliviek rezom hore. Medzery som ešte vyplnila slivkami nakrájanými na menšie kúsky. Zakryla som husto celé dno plechu. Slivky posypem podľa kyslosti a vlastnej chuti kryštálovým aj škoricovým cukrom.
  3. Na cesto šľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom, štipkou soli, pridám po jednom celé vajcia a prešľahám. Vlejem acidofilné mlieko, nastrúhané medovníčky a šľahám. Nakoniec zašľahám múku premiešanú s práškom do pečiva. Vznikne hustejšie cesto.
  4. Hotové cesto rozotriem na slivky v plechu a povrch zarovnám.
  5. Vo vyhriatej rúre pečiem na 170-175 stupňov 30-35 minút. Skontrolujem drevenou špajľou.
  6. Upečený koláč nechám trochu vychladnúť a potom ho preklopím na podnos – aby slivky boli na vrchu koláča. Papier stiahnem preč. Nechám vychladnúť.
  7. Vychladnutý koláč zopnem do cukrárskej obruče, vnútro ešte vysteliem papierom na pečenie. Na vrch sliviek rozotriem jogurtovo-smotanový krém, ktorý som si pripravila vyšľahaním z uvedených surovín. Odložím do chladničky minimálne na 4 - 5 hodín (najlepšie cez noc).
  8. Potom ozdobím podľa vlastného vkusu slivkami, hroznom a kvetmi chryzantémy, ktoré patria k jedlým, ale my žiadne čerstvé kvety nekonzumujeme... len ich odfotím.