Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem vyskusat ho.

12
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky. Odlozime stranou. V maziariku si potlcieme kardamonove struky. Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Po jednom zaslahame vajcia.
  2. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami a mletymi pistaciami. Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja. Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.
  3. Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta.
  4. Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore). Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu. Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit.
  5. Kolac vyberieme z tortovej formy, prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit.
  6. Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu) budeme podavat. Mozno dozdobit cukríkami masrhmallow mini namocenych v roztopenej bielej cokolade ( asi 3 male kocky) a obalene v mletych pistaciach ( stopky), 8 ks matovych listkov, 1 PL mletych pistacii na posyp ( tuto ozdobu mozeme vynechat, staci, ak upeceny kolac jemne poprasime s praskovy cukrom). Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny.
  7. Prajem vam dobru chut!