Slivkové guľky (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Recept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som vyskúšala, ako mladá neskúsená kuchárka. A tento recept patrí k nim. Ale trochu som si ho upravila, pridala som celozrnnú múku. V pôvodnom recepte je 250 g hrubej múky. V záhrade som našla pod stromom ešte zopár sliviek, tak som neodolala.

4 - 5
porcie
35 - 45 minút
príprava
7 - 14 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte trochu rozpusteným maslom. Deň vopred si uvaríme zemiaky. Pripravíme si tieto suroviny :
  2. Zemiaky očistíme a postrúhame ( pretlačíme ).
  3. Pridáme vajce, múku, soľ, olej, mlieko.
  4. Všetko spolu zamiesime a vypracujeme hustejšie cesto.
  5. Slivky zbavíme kôstok.
  6. Z cesta si odoberieme 1 /3, na pomúčenej podložke vyvaľkáme valček hrubý asi na dva prsty, nakrájame ho na kúsky dlhé 2 - 3 cm, zľahka rozvaľkáme na plocho a na každý kúsok položíme slivku.
  7. Slivku zabalíme do cestíčka, tvarujeme guľky, odložíme na pomúčenú podložku alebo tácku. To isté urobíme aj s ďalšou 1/3 cesta.
  8. Z poslednej 1/3 cesta urobíme tenký valček hrubý asi ako malíček a odkrajujeme tzv. šúlance dlhé 2,5 - 3 cm.
  9. Do väčšieho hrnca dáme zohriať vodu, vodu posolíme, do vriacej vody môžeme naraz vložiť všetky guľky ( bolo ich 30ks )
  10. Varíme asi 5 - 7 min.( vyplávajú hore), vyberieme ich z vody, ( môžeme prepláchnuť studenou vodou ), pomastíme a podávame.
  11. Šúlance varíme len toľko, aby vyplávali hore.
  12. Posýpku robíme obvyklým spôsobom. Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte rozpusteným maslom. " Dobrú chuť ! "