Slivkové gule z tvarohového cesta
Autor receptu: tinca
Prišla chuť, tak som vymenila zemiakové cesto za toto, ktoré je rýchle a chutné. Okrem cesta som vyskúšala aj plnku trochu inak, ako celé slivky. Ak sa vám môj recept zapáči, tak sa inšpirujte aj vy.
3 porcie |
10 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- Tvaroh rozmiešame s vajcom a štipkou soli. Pridáme preosiatu múku a spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme 5-10 minút odpočinúť.
- Slivky vykôstkujeme a posekáme na malé kúsky. Slivkový lekvár zmiešame s 1 lyžicou vody a prehrejeme, aby zredol a zmiešame s posekanými slivkami. Ak sú slivky kyslé môžeme pridať aj trochu cukru.
RADA: nemusíte použiť túto plnku, môžete plniť klasicky slivkami,marhuľami, jahodami, dokonca sú výborné aj s čučoriedkami!
- Odležané cesto rozdelíme na 12-14 častí, z každej dlaňou urobíme placku, do stredu ktorej dáme za lyžičku pripravenej plnky. Zabalíme a vyformujeme guľky. Varíme v osolenej vriacej vode 5-7 minút, dokým nevyplávajú na hladinu. Necháme odkvapkať a potrieme rozpusteným maslom.
- Zomletý mak zmiešame s preosiatým práškovým cukrom a gule ním posypeme. Na tanieri pokvapkáme zvyšným maslom a zaprášime práškovým cukrom.
RADA:posýpku si tiež každý zvolí akú má rád napr. opražená strúhanka, orechy, alebo tvaroh.
Postup nemám nafotený, lebo som si ich urobila do zásoby a zabudla som vtedy fotiť.
Tak dobrú chuť!