Slivkové gule z tvarohového cesta

Autor receptu: tinca

Prišla chuť, tak som vymenila zemiakové cesto za toto, ktoré je rýchle a chutné. Okrem cesta som vyskúšala aj plnku trochu inak, ako celé slivky. Ak sa vám môj recept zapáči, tak sa inšpirujte aj vy.

3
porcie
10 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh rozmiešame s vajcom a štipkou soli. Pridáme preosiatu múku a spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme 5-10 minút odpočinúť.
  2. Slivky vykôstkujeme a posekáme na malé kúsky. Slivkový lekvár zmiešame s 1 lyžicou vody a prehrejeme, aby zredol a zmiešame s posekanými slivkami. Ak sú slivky kyslé môžeme pridať aj trochu cukru. RADA: nemusíte použiť túto plnku, môžete plniť klasicky slivkami,marhuľami, jahodami, dokonca sú výborné aj s čučoriedkami!
  3. Odležané cesto rozdelíme na 12-14 častí, z každej dlaňou urobíme placku, do stredu ktorej dáme za lyžičku pripravenej plnky. Zabalíme a vyformujeme guľky. Varíme v osolenej vriacej vode 5-7 minút, dokým nevyplávajú na hladinu. Necháme odkvapkať a potrieme rozpusteným maslom.
  4. Zomletý mak zmiešame s preosiatým práškovým cukrom a gule ním posypeme. Na tanieri pokvapkáme zvyšným maslom a zaprášime práškovým cukrom. RADA:posýpku si tiež každý zvolí akú má rád napr. opražená strúhanka, orechy, alebo tvaroh. Postup nemám nafotený, lebo som si ich urobila do zásoby a zabudla som vtedy fotiť. Tak dobrú chuť!