Slaný pletenec
Autor receptu: valeri
Syn odchádzal večer na týždňovú rybačku a sľúbila som mu pletenec plnený mletými oškvarkami s cesnakom a nivou. Je to u nás veľmi obľúbený slaný kysnutý koláč. Preto ho dám do placu, možno sa niekomu hodí.
Postup
- s hotovým kváskom vymiesiť cesto a na teplom mieste ho nechať prikryté nakysnúť a nachysťať si medzitým plnky,
- nakysnuté cesto rozdeliť na 4 ks a každý rozvaľkať na obdĺžniky a natreť škvarkami, druhý posypať strúhanou nivou.
- zavinúť obidva ako klasický závin, konciec jedného potrieť rozšľahaným vajíčkom, priložiť a pritlačiť k nemu druhý závin a urobiť prvý pletenec
- mal by vyzerať takto, preniesť ho na plech vyložený papierom a postup zopakovať pri druhom pletenci
- Na plechu ich necháme ešte 15 min. podkysnúť, potom potrieme vajíčkom a posypeme sézamovým semienkom, rascou, ľanovými semienkami, ktor má čo rád - ale nemusí t o byť. Zatiaľ sa vyhrieva rúra.
- Upiecť do zlata, vybrať, prikryť utierkou a tak ich nechať vychladnúť.