Slaný pletenec

Autor receptu: valeri

Syn odchádzal večer na týždňovú rybačku a sľúbila som mu pletenec plnený mletými oškvarkami s cesnakom a nivou. Je to u nás veľmi obľúbený slaný kysnutý koláč. Preto ho dám do placu, možno sa niekomu hodí.

Suroviny

Postup

  1. s hotovým kváskom vymiesiť cesto a na teplom mieste ho nechať prikryté nakysnúť a nachysťať si medzitým plnky,
  2. nakysnuté cesto rozdeliť na 4 ks a každý rozvaľkať na obdĺžniky a natreť škvarkami, druhý posypať strúhanou nivou.
  3. zavinúť obidva ako klasický závin, konciec jedného potrieť rozšľahaným vajíčkom, priložiť a pritlačiť k nemu druhý závin a urobiť prvý pletenec
  4. mal by vyzerať takto, preniesť ho na plech vyložený papierom a postup zopakovať pri druhom pletenci
  5. Na plechu ich necháme ešte 15 min. podkysnúť, potom potrieme vajíčkom a posypeme sézamovým semienkom, rascou, ľanovými semienkami, ktor má čo rád - ale nemusí t o byť. Zatiaľ sa vyhrieva rúra.
  6. Upiecť do zlata, vybrať, prikryť utierkou a tak ich nechať vychladnúť.