Slaninový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Voňavý a chutný chlieb. Postup- Na kvások droždie rozdrobíme do trošky osladenej a osolenej teplej vody, odložíme na teplé miesto, múky preosejeme do väčšej misy, slaninu nakrájame na kocky
- kvások vylejeme do múky
- prilejeme vlažnú vodu, pridáme 2PL soli, zamiešame vareškou a potom vypracujeme rukou vláčne cesto, je to lepivé na ruku, ale to nás neodradí, zvyšky cesta z okrajov misy stiahneme stierkou do cesta, poprášime múkou prikryjeme utierkou a necháme kysnúť
- po pol hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu kysnúť
- prekrojíme na dve časti, každú znova premiesime
- jednu polovicu prikryjeme a s druhou ideme pracovať, tak že na pracovnej doske cesto ponaťahujeme rukou do obdĺžnika
- posypeme kockami slaniny a bočné strany preložíme do stredu
- aj protiľahlé strany
- a vytvarujeme bochník, tak isto zapracujeme slaninu aj do druhej časti
- preložíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ďalšiu pol hodinu odpočívať
- potrieme osolenou vodou, posypeme hrubou soľou a rascou
- dáme piecť, pečieme pomaly, hodinu v strede rúry pri uvedenej teplote, po upečení preložíme na mriežku a necháme vychladnúť, do ďalšieho dňa stačí nechať prikrytý utierkou, ráno máme chutný, voňavý, domáci slaninový chlieb
|