Slané syrové žemličky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Pred pár dňami som tu zadala recept na žemličky s práškom do pečiva s čerešňami. Písala som, že chcem vyskúšať aj slanú verziu a nevydržala som dlho, dnes keďže je Jána a môj ocko je na záhradke kde za ním večer pôjdeme, upiekla som k vínku tieto slané syrové žemličky.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Sypké suroviny: múku, soľ, cukor, prášok do pečiva som si v mixéri zmiešavala, zatiaľ som si nastrúhala syr a pár plátkov údeného karé, ktoré mi ostalo z obeda som nakrájala na malé kocočky. Všetko som dala znova premiešať.
  2. Zapla som si rúru na 200 °C. Počas miesenia sypkých surovín som priliala odvážený olej a studené mlieko. Vymiesila som si hladké vláčne cesto.
  3. Na pomúčenej doske som si cesto vyvaľkala na asi 2 cm, stred posypala semiekami slnečnice keďže som ich zabudla pridať do cesta a jednu tretinu som založila. Znovu som posypala semienka a založila. Takto som s posýpaním semienok zložila cesto do bochníka.
  4. Znova som cesto vyvaľkala na asi 2 - 2,5 cm a pôvodne som chcela nakrájať štvorce, potom som však povykrajovala kolieska 6 cm veľké. Uložila na plech, potrela vajíčkom, posypala sezamom a ľanom a dala som piecť na 20 minút. Pri teplom vzduchu som piekla obidva plechy naraz.
  5. Upečené žemličky čakajú na vychladnutie. Z pol kila múky mi vyšlo 22 kúskov.