Slané rožky (fotorecept)

Autor receptu: gabculka

Tieto rožky sme doma robievali od nepamäti. V nedeľu ráno sme ich ako deti milovali s teplým kakavkom od mojej maminky. Nie je to žiadny zázrak, ide o veľmi jednoduchý druh slaného kysnutého pečiva, no možno niekoho budem inšpirovať :). Jedla som už rôzne varianty kde bol do stredu vložený kúsok syra, šunky, párky, prípadne len posypané vegetou, no mne chutia tieto najlepšie.....

64
porcií
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvdených surovín v pekárničke spracujeme cesto. Mlieko dáme 6 dcl. 1 zvyšné dcl prilejeme podľa potreby tak, aby bolo cesto vláčne.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 bochníkov.
  3. Každý bochník rozvaľkáme na koliesko.
  4. Kolieska potrieme roztopenou bravčovou masťou.
  5. Každé koliesko rozdelíme na 8 častí.
  6. A stáčame od najširšej časti po najužšiu. Koniec rožka vždy dáme na spodok, aby nám pri kysnutí neušiel hore.
  7. Hotové rožky necháme cca 30 min. kysnúť na plechu.
  8. Po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rôznymi semiačkami, prípadne rascou. Kto má rád slanšie, môže ich ešte aj posoliť.
  9. Vložíme do rúry a pečieme cca na 180 stupňov asi 10 minút.