Slané pečivo

Slané pletenky s vegetou (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Dnes na slanú nôtu som upiekla tieto pletenky vhodné napríklad aj k pivu.

12
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. Do menšej nádoby rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok, vykysnutý kvások a prilejeme zvyšné mlieko. Vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť zakryté pod utierkou 35 - 40 minút.
  2. Cesto nám pekne nakyslo.
  3. Na pomúčenej doske si ho rozdelíme na 2 polovice. Začneme z neho vykrajovať kúsky, ktoré vytvarujeme na šúľky dlhé 26 cm. Začneme každý šúľok stáčať do tvaru pletenky.
  4. Tu sú zapletené.
  5. Na plech si dáme pečiaci papier a poukladáme pletenky, ktoré po vrchu potrieme olejom a posypeme vegetou. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť.
  6. Upečieme vo vyhriatej trúbe 35 minút na 200 stupňov. Upečené potrieme olejom.
  7. V reze.