Slané pečivo
Slané pletenky s vegetou (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Dnes na slanú nôtu som upiekla tieto pletenky vhodné napríklad aj k pivu.
12 porcií |
30 minút príprava |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si urobíme kvások. Do menšej nádoby rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok, vykysnutý kvások a prilejeme zvyšné mlieko. Vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť zakryté pod utierkou 35 - 40 minút.
- Cesto nám pekne nakyslo.
- Na pomúčenej doske si ho rozdelíme na 2 polovice. Začneme z neho vykrajovať kúsky, ktoré vytvarujeme na šúľky dlhé 26 cm. Začneme každý šúľok stáčať do tvaru pletenky.
- Tu sú zapletené.
- Na plech si dáme pečiaci papier a poukladáme pletenky, ktoré po vrchu potrieme olejom a posypeme vegetou. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť.
- Upečieme vo vyhriatej trúbe 35 minút na 200 stupňov. Upečené potrieme olejom.
- V reze.