Slaná roláda

Autor receptu: editamarkos

Slanou roládou nás na pracovisku ponúkala kolegyňa pred 12-13 rokmi. Včera som našla tento recept, ktorý mi vlastnoručne napísala na malý kus papiera. Dnes popri všetkom som zrealizovala a moja rodina dala súhlas na opakovanú prípravu :-).

170 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme kvások z 2 dl vlažného mlieka s 2 ČL cukrom a rozdrobeným droždím. Necháme 20 minút pracovať.
  2. Všetko k cestu spolu spracujeme a necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Urobíme plnku: vymiešame maslo, žĺtky a 2 ČL soli. Rozdelíme na 3 časti.
  4. Kysnuté cesto tiež rozdelíme na 3 časti. 1. bochník vyvaľkáme na tenko a natrieme prvou časťou krému. Zrolujeme do rolády a aj vrh natrieme krémom. Posypeme sezamom alebo makom. Pokrájame na trojuholníky. Dáme na plech, ktorý sme jemne posypali soľou. (takto pokračujeme aj s ostatnými bochníkmi). Na plechu necháme ešte 30 minút kysnúť. Dáme do vyhriatej rúry.