Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept)

Autor receptu: akeber

Keď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak. Ja som pripravila tieto škvarkovníky. A veru že pochutili :-). A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.

2
porcie
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Budeme piecť dva koláče, jeden škvarkoví a jeden bryndzoví. Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.
  2. Kruhy natierame plnkou a zavinieme. Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.
  3. Ja som piekla viac koláčov, tento recept je na dva koláče. Ukladať a kombinovaťukladanie si môžte podľa vlastnej fantázie. Tu je bryndzovník.