Škvarkovníky a bryndzovníky (fotorecept)
Autor receptu: akeber
Keď už je vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria jesenné lúče slnka, každá
dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí aby im chutilo a hlávku
nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom ľochu, zvanom burčiak. Ja som
pripravila tieto škvarkovníky. A veru že pochutili :-).
A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.
2 porcie |
60 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Budeme piecť dva koláče, jeden škvarkoví a jeden bryndzoví. Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme na teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová plnka: Bryndzu, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.
- Kruhy natierame plnkou a zavinieme. Poukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Natrieme šľahaným vajíčkom, posypeme semienkami osolíme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C. Pečieme asi tak 25-30 min.
- Ja som piekla viac koláčov, tento recept je na dva koláče. Ukladať a kombinovaťukladanie si môžte podľa vlastnej fantázie. Tu je bryndzovník.