Slané chuťovky

Škvarkové slané trojuholníky (fotorecept)

Autor receptu: staja

Rýchle slané pečivo, chuťovo podobné pagáčikom, ktoré si obľúbite, lebo je rýchlejšie hotové.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosejeme múky, pridáme ostatné suroviny do cesta a vzídený kvások. Robila som už aj zo 400 g múky a 100g otrúb. Je tam tolerancia v použití mlieka, ktoré prilievame postupne, podľa toho, ako nám múka prijme tekutinu. Vypracujeme stredne tuhé nelepivé cesto a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku zo škvarkov, do ktorých pridáme žĺtok a soľ. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na dlhší obdĺžnik a na každý natrieme polovicu škvarkovej plnky.
  2. Pevne zvinieme a mierne natiahneme do dĺžky.
  3. Nakrájame na trojuholníky, ktoré nebudú špicaté.
  4. Uložíme ich na pečiaci papier alebo fóliu trošku ďalej od seba, aby sa nezlepili pri pečení. Necháme ich chvíľu podkysnúť - trochu sa zväčšia. Rozohrejeme si rúru na 200 °C. Pred pečením potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme semienkami.
  5. Pečieme cca 15 -20 minút do zlatova. Soľ používame podľa vlastného uváženia - či budú k vínečku alebo len tak zakusnúť.