Škoricovo-maslové závitky (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Škoricovníky pečiem často, ale tento krát som vyskúšala recept z mojej kuchárskej
knihy Pečieme s pôžitkom, ktorý som si trošku upravila. Ešte donedávna som moje
kuchárske knihy len listovala. Keby ste videli moje knihy teraz, v každej mám XYZ
nálepiek, čo chcem v budúcnosti piecť/variť. Tento receptík je jeden z tých
"oštítkovaných", a je skutočne veľmi dobrý, celá rodinka si ho chváli. Závitky som piekla
včera, a aj dnes na raňajky si na nich všetci pochutili, sú skutočne mäkkučké :-)
19 porcií |
25 - 30 minút na 190 °C |
Postup
- Múku preosejeme do nádoby, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme trochou mlieka, trošku zasypeme múkou a necháme urobiť kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, soľ, vajíčka, citrónovú kôru a postupne prilievame mlieko, a vymiesime nelepivé cesto. Hodinu necháme kysnúť pri izbovej teplote.
- Teraz si pripravíme ďalšie suroviny. Hrozienka zmiešame s brusnicami, do ďalšej misky práškový cukor so škoricovým cukrom, roztopené maslo.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 19 dielov.
- Každý diel cesta rozvaľkáme postupne na obdĺžníky (cca 20x8 cm).
- Plát cesta potrieme roztopeným maslom, zasypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou, na vrch dáme hrozienka s brusnicami.
- Po dĺžke preložíme ...
- ... a zvinieme od užšej strany (vytvoríme "slimáčika")
- Do tortovej formy (s priemerom 26 - 27 cm) dáme 5 PL roztopeného masla, a postupne ukladáme "slimáčikov" (tak, ako na fotke, nemôžu byť na tesno). Necháme podkysnúť 15 minút.
- Po 15 minútach polejeme závitky zvyškom roztopeného masla a zasypeme domácim vanilkovým cukrom (môžete aj kryštálovým). Rúru zohrejeme na 190°C , a pečieme 25 - 30 minút. Formu položíme na plech, aby maslo nekvapkalo na dno rúry (vytieklo ho iba trošičku:-) )
- Jednotlivé závitky sa od seba krásne oddeľujú :-)
- Počas pečenia sa domom šírila omamná vôňa, ktorá uspala nášho kocúrika Montyho :-)
- Dobrú chuť :-)