Škoricovo-maslové závitky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Škoricovníky pečiem často, ale tento krát som vyskúšala recept z mojej kuchárskej knihy Pečieme s pôžitkom, ktorý som si trošku upravila. Ešte donedávna som moje kuchárske knihy len listovala. Keby ste videli moje knihy teraz, v každej mám XYZ nálepiek, čo chcem v budúcnosti piecť/variť. Tento receptík je jeden z tých "oštítkovaných", a je skutočne veľmi dobrý, celá rodinka si ho chváli. Závitky som piekla včera, a aj dnes na raňajky si na nich všetci pochutili, sú skutočne mäkkučké :-)

19
porcií
25 - 30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do nádoby, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme trochou mlieka, trošku zasypeme múkou a necháme urobiť kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, soľ, vajíčka, citrónovú kôru a postupne prilievame mlieko, a vymiesime nelepivé cesto. Hodinu necháme kysnúť pri izbovej teplote.
  2. Teraz si pripravíme ďalšie suroviny. Hrozienka zmiešame s brusnicami, do ďalšej misky práškový cukor so škoricovým cukrom, roztopené maslo.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 19 dielov.
  4. Každý diel cesta rozvaľkáme postupne na obdĺžníky (cca 20x8 cm).
  5. Plát cesta potrieme roztopeným maslom, zasypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou, na vrch dáme hrozienka s brusnicami.
  6. Po dĺžke preložíme ...
  7. ... a zvinieme od užšej strany (vytvoríme "slimáčika")
  8. Do tortovej formy (s priemerom 26 - 27 cm) dáme 5 PL roztopeného masla, a postupne ukladáme "slimáčikov" (tak, ako na fotke, nemôžu byť na tesno). Necháme podkysnúť 15 minút.
  9. Po 15 minútach polejeme závitky zvyškom roztopeného masla a zasypeme domácim vanilkovým cukrom (môžete aj kryštálovým). Rúru zohrejeme na 190°C , a pečieme 25 - 30 minút. Formu položíme na plech, aby maslo nekvapkalo na dno rúry (vytieklo ho iba trošičku:-) )
  10. Jednotlivé závitky sa od seba krásne oddeľujú :-)
  11. Počas pečenia sa domom šírila omamná vôňa, ktorá uspala nášho kocúrika Montyho :-)
  12. Dobrú chuť :-)