Škoricovník (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Recept mám od kolegyne Jarky, zákusok je výborný, s vôňou škorice a chutí ako medovník, tak som si hneď pýtala recept. A kedže vianoce a vôňa škorice idú k sebe, tak som ho tiež vyskúšala a ponúkam tento recept aj vám ;-)
20ks porcií |
55-60 minút príprava |
40-45 minút tepelná úprava |
Postup
- 100g kryštálového cukru upáliť na karamel.
- Pridať 2dcl horúcej vody (nesmú zostať hrčky) a necháme vychladnúť.
- 5 vajec odvážiť(aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (na fotke mi zachytilo len tri vajcia, ale bolo ich 5 a vážili 292g, tak toľko som navážila aj práškového cukru a múky)
- Žĺtky vyšlaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice.
- 2dcl oleja
- Karamel
- Múku s kypriacim práškom.
- Vyšlahaný sneh.
- Kto chce môže si cesto rozdeliť a upiecť dva pláty (ja som cesto nerozdelovala) Cesto vylejeme na plech ( ja som dávala s rozmerom36x26 vyložený papierom na pečenie a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 40-45 minút...treba skúšať špajdlou.
- Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si spravíme plnku. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme potom vychladnúť.
- Maslo vymiešame s cukrom.
- Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
- Okraje cesta orežeme a cesto rozdelíme na polovicu.
- A kedže bolo dosť vysoké, ešte takto som prekrojila.
- A natrieme plnku na prvý plát.
- Na druhý.
- Na tretí (alebo ak bude cesto nižšie tak stačí medzi dva pláty dať plnku a trochu plnky si necháme na vrchný plát)
- Dáme štvrtý plát, natrieme plnkou a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo dáme nasekané pražené orechy)
- Dáme stuhnúť do chladničky, potom prekrojíme na polovicu.
- Prekrojíme na väčšie obdĺžniky a ešte na trojuholníky (alebo podľa svojej fantázie, kto ako chce)
- Prajem dobrú chuť!