Škoricovník (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Recept mám od kolegyne Jarky, zákusok je výborný, s vôňou škorice a chutí ako medovník, tak som si hneď pýtala recept. A kedže vianoce a vôňa škorice idú k sebe, tak som ho tiež vyskúšala a ponúkam tento recept aj vám ;-)

20ks
porcií
55-60 minút
príprava
40-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 100g kryštálového cukru upáliť na karamel.
  2. Pridať 2dcl horúcej vody (nesmú zostať hrčky) a necháme vychladnúť.
  3. 5 vajec odvážiť(aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (na fotke mi zachytilo len tri vajcia, ale bolo ich 5 a vážili 292g, tak toľko som navážila aj práškového cukru a múky)
  4. Žĺtky vyšlaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice.
  5. 2dcl oleja
  6. Karamel
  7. Múku s kypriacim práškom.
  8. Vyšlahaný sneh.
  9. Kto chce môže si cesto rozdeliť a upiecť dva pláty (ja som cesto nerozdelovala) Cesto vylejeme na plech ( ja som dávala s rozmerom36x26 vyložený papierom na pečenie a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 40-45 minút...treba skúšať špajdlou.
  10. Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
  11. Zatiaľ si spravíme plnku. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme potom vychladnúť.
  12. Maslo vymiešame s cukrom.
  13. Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
  14. Okraje cesta orežeme a cesto rozdelíme na polovicu.
  15. A kedže bolo dosť vysoké, ešte takto som prekrojila.
  16. A natrieme plnku na prvý plát.
  17. Na druhý.
  18. Na tretí (alebo ak bude cesto nižšie tak stačí medzi dva pláty dať plnku a trochu plnky si necháme na vrchný plát)
  19. Dáme štvrtý plát, natrieme plnkou a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo dáme nasekané pražené orechy)
  20. Dáme stuhnúť do chladničky, potom prekrojíme na polovicu.
  21. Prekrojíme na väčšie obdĺžniky a ešte na trojuholníky (alebo podľa svojej fantázie, kto ako chce)
  22. Prajem dobrú chuť!