Škoricové briošky /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Briošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku náročnejší na tvarovanie i prípravu, ale vynikajúci. Určite sa zavďačíte svojim milovaným, ak ho vyskúšate a pripravíte s láskou pre nich.

10
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, kukuričný škrob,a kryštálový cukor, všetko som dobre premiešala.
  2. Uprostred som spravila jamku, do ktorej som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom. Kto chce, môže použiť miesto kryštálového cukru med.
  3. Pridala som vlažné mlieko, vajce, žltok a kyslú smotanu.
  4. Ked vykysol kvások - cca 15 minút, som priliala rozpustené vlažné maslo, všetko som dôkladne spracovala na vláčne, mäkké, pružné cesto, ktoré je trošičku lepivé.
  5. Jemne som ho posypala múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi hodinu. Cesto som znovu poriadne prepracovala a vytvarovala som z neho rovnomerný valec. Cesto je veľmi jemné, akoby hodvábne, pružné, dobre sa s ním pracuje, treba však troška podsypávať múkou, málinko lepí.
  6. Valec som rozdelila na 10 približne rovnakých dielov.
  7. Každý jednotlivý diel cesta som ešte raz prepracovala rukami do tvaru bochníčkov, ktoré som sploštila dlaňou a nechala som bochníčky podkysnúť ešte 20 minút.
  8. Každý bochníček som rozdelila ostrým nožom na polovicu.
  9. Každú polovičku rozdeleného bochníčka som rozvaľkala do podlhovastého oválu o hrúbke asi 1 mm.
  10. Jeden ovál /ten, ktorý bude spodný/ som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala pruh o šírke asi 1 cm. Na časť potretú olejom som nasypala škoricový cukor, ktorý som jemne vtlačila chrbtom čajovej lyžičky do cesta. Ja som dala asi 1 zarovnanú CL škoricového cukru /stačili mi 2 balenia/, ale záleží na Vašej chuti, koľko použijete.
  11. Naplnený spodný ovál cesta som prikryla druhým - prázdnym oválom, ktorý som dookola po obvode jemne popritláčala.
  12. Ostrým nožom som po dĺžke prekrojila obidve cestá naskrz v odstupoch asi 1 cm od seba, so zachovaním neporušeného súvislého lemu cesta po obvode o šírke asi 1 cm.
  13. Do prstov oboch rúk som uchopila oba konce cesta na dlhšej strane a zatočila som ich šraubovite v protismere.
  14. Tento valček šraubovite stočeného cesta som kruhovite spojila tak, že cez jeho stred som pretiahla oba konce tak,...
  15. aby asi v strede vznikol uzol, čím sa narezané časti so škoricovým cukrom vejárovite rozovreli.
  16. Potom som oba konce cesta ukryla pod vzniknutým kruhom, čím sa vytvoril tvar venčeka.
  17. Briošky v tvare venčeka som uložila dalej od seba / lebo značne zväčšia svoj objem/ na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom.
  18. Potrela som ich zmesou vajca a kyslej smotany, ktoré som predtým dobre rozšľahala a posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom. Briošky som nechala na teple kysnúť 30 minút.
  19. Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C.
  20. Briošky sú veľmi ľahké, nadýchané a jemné. Výborne chutia na raňajky s čajom, mliekom, kakaom alebo ku kávičke, sú naozaj pekným a veľmi vhodným a efektným pohostením i pre návštevy.