Škoricové briošky /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Briošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje
značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku náročnejší na
tvarovanie i prípravu, ale vynikajúci. Určite sa zavďačíte svojim milovaným, ak ho
vyskúšate a pripravíte s láskou pre nich.
10 porcií |
180 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, kukuričný škrob,a kryštálový cukor, všetko som dobre premiešala.
- Uprostred som spravila jamku, do ktorej som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom. Kto chce, môže použiť miesto kryštálového cukru med.
- Pridala som vlažné mlieko, vajce, žltok a kyslú smotanu.
- Ked vykysol kvások - cca 15 minút, som priliala rozpustené vlažné maslo, všetko som dôkladne spracovala na vláčne, mäkké, pružné cesto, ktoré je trošičku lepivé.
- Jemne som ho posypala múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi hodinu. Cesto som znovu poriadne prepracovala a vytvarovala som z neho rovnomerný valec. Cesto je veľmi jemné, akoby hodvábne, pružné, dobre sa s ním pracuje, treba však troška podsypávať múkou, málinko lepí.
- Valec som rozdelila na 10 približne rovnakých dielov.
- Každý jednotlivý diel cesta som ešte raz prepracovala rukami do tvaru bochníčkov, ktoré som sploštila dlaňou a nechala som bochníčky podkysnúť ešte 20 minút.
- Každý bochníček som rozdelila ostrým nožom na polovicu.
- Každú polovičku rozdeleného bochníčka som rozvaľkala do podlhovastého oválu o hrúbke asi 1 mm.
- Jeden ovál /ten, ktorý bude spodný/ som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala pruh o šírke asi 1 cm. Na časť potretú olejom som nasypala škoricový cukor, ktorý som jemne vtlačila chrbtom čajovej lyžičky do cesta. Ja som dala asi 1 zarovnanú CL škoricového cukru /stačili mi 2 balenia/, ale záleží na Vašej chuti, koľko použijete.
- Naplnený spodný ovál cesta som prikryla druhým - prázdnym oválom, ktorý som dookola po obvode jemne popritláčala.
- Ostrým nožom som po dĺžke prekrojila obidve cestá naskrz v odstupoch asi 1 cm od seba, so zachovaním neporušeného súvislého lemu cesta po obvode o šírke asi 1 cm.
- Do prstov oboch rúk som uchopila oba konce cesta na dlhšej strane a zatočila som ich šraubovite v protismere.
- Tento valček šraubovite stočeného cesta som kruhovite spojila tak, že cez jeho stred som pretiahla oba konce tak,...
- aby asi v strede vznikol uzol, čím sa narezané časti so škoricovým cukrom vejárovite rozovreli.
- Potom som oba konce cesta ukryla pod vzniknutým kruhom, čím sa vytvoril tvar venčeka.
- Briošky v tvare venčeka som uložila dalej od seba / lebo značne zväčšia svoj objem/ na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom.
- Potrela som ich zmesou vajca a kyslej smotany, ktoré som predtým dobre rozšľahala a posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom. Briošky som nechala na teple kysnúť 30 minút.
- Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C.
- Briošky sú veľmi ľahké, nadýchané a jemné. Výborne chutia na raňajky s čajom, mliekom, kakaom alebo ku kávičke, sú naozaj pekným a veľmi vhodným a efektným pohostením i pre návštevy.
|