Šklbance

Autor receptu: 4xixa

Šklbance patria k jedlám, ktoré som ako dieťa aktívne "nelúbila", ako napríklad slepačí vývar. Teraz ho zbožňujem a ked udrú tehotenské chute, spomeniem si aj na jedlá z detstva ako šklbance, ktoré som roky nejedla. Tak hľadám, hľadám recept na vareche aj kde kade, a nič. Nakoniec mi nezostalo iné ako rušiť maminku na telefóne :) a tak ho sem pridávam (hlavne aby som sama nezabudla) a možno niektorým pripomenula ako rýchlo a lacno už kedysi vedeli babky variť.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistíme si zemiaky, nakrájame na kocky, dáme do hrnca s osolenou vodou variť. Množstvo závisí od vás, zemiaky tvoria asi 60% hotového jedla. Vody do hrnca dáme viac, keďže budeme pred dovarením pridávať cesto.
  2. Zmiešame hladkú múku so štipkou soli a pridávame studenú vodu až kým nám nevznikne tuhé nelepivé cesto. Vždy je lepšie pridať vodu po malých množstvách ako mať riedke cesto, ktoré zhltne kopu múky. Z hrudky veľkej ako päsť sa dá našklbať dosť na kilo zemiakov.
  3. Zemiaky v hrnci sú už takmer (alebo úplne) dovarené, keď si vezmeme hrudku cesta a do vriacej vody začneme šklbať fliačiky cesta veľké asi ako plocha bruška palca, alebo väčšie podľa toho ako to máte radi. Po došklbaní stačí posledným šklbančekom minúta alebo dve na dovarenie. Hrniec potom zlejeme aj keď ja nechávam trošku horúcej vody aby boli štavnatejšie.
  4. Na horúce dávam plátok masielka, bryndzu a jeden črievkový syr. Zamiešam a ultra rýchly obed je na svete. Dajú sa však ochutiť aj kyslou smotanou (a bryndzou samozrejme), paprikou, vňaťou, pažitkou, cesnakom, slaninkou, syrom, cibulkou, atď. A bez studeného mlieka alebo acidka sa nič bryndzové jesť nedá