Skladaná orechová torta

Autor receptu: ola111

Dobrá orechová klasika,robím ju iba dva-trikrát do roka,u nás je podedená niekoľko generácií,ale ešte nikdy nesklamala,chuťovo výborná...

12
porcií
90 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vajcia rozbijeme,žltky oddelíme od bielkov.Z bielkov ušľaháme tuhý sneh,za stáleho miešania pridáme cukor a žltky.Nakoniec primiešame múku.Cesto rozdelíme na tri časti.
  2. Do jednej časti primiešame preosiate kakao,
  3. do druhej časti zomleté orechy,
  4. tretia časť ostane zo základného cesta.Každé cesto osobitne upečieme vo vymastenej, hrubou múkou vysypanej tortovej forme.Upečené a vychladnuté pláty spájame plnkou.
  5. Ja som si každý plát ešte rozrezala pílkou na tortu,tak som ich mala šesť. Plnka: Z mlieka,práškového,vanilkového cukru a oboch Zlatých klasov si uvaríme hustú kašu.Za občasného premiešania necháme vychladnúť.Do vychladnutej kaše vmiešame maslo,vyšľaháme hladký krém.Pridáme 2 PL rumu.Krém rozdelíme na polovicu.Do prvého dáme 4 PL mletých orechov,druhý bude s 2 PL kakaa. Prvý plát som mala zo základného cesta,natretý orechovou plnkou,druhý je kakaový
  6. s džemom a orechovou plnkou,ďalší je
  7. orechový plát s kakaovou plnkou,
  8. svetlý plát s orechovou plnkou a znovu priložíme ďalší plát a plníme.Je to na vás,ako si pláty navrstvíte a naplníte.Môžu byť kľudne aj dva rovnaké na sebe,prípadne nemusíte pláty vôbec rozrezať,iba upečené naplniť.
  9. Nakoniec potrieme orechovou plnkou celú tortu,posypeme mletými orechami,ozdobíme každý podľa seba.Mne zostala kakaová plnka,tak som prizdobila tou,ale fantázie sa medze nekladú... Dobrú chuť,až sa rozhodnete vyskúšať!
  10. A ešte pár veselých koláčikov pre radosť,pre mojich najmenších.Sú to linecké koláčiky,zlepené marhuľovým džemom...