Škandinávske sladké pečivo - Kanelbullar (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kanelbullar je obľúbené sladké kysnuté pečivo v tvare slimáka v škandinávskych
štátoch, najmä vo Švédsku a v Dánsku, je to veľmi jemné ľahučké pečivo, plnené
obyčajne škoricovým krémom a kardamonom, sú však aj plnky z lieskovcov, mandlí,
Nutelly, marcipánu a iné, základné cesto vykazuje odlišnosti v prísadách a v spracovaní
cesta, ktoré sa posype hrubým kryštálovým alebo perlovým či na hrubo podrveným
kockovým cukrom, pridávam iný recept ako tu má @svedka.
10 porcií |
150 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup- Do vandlíka som preosiala múku, pridala som práškový cukor, kardamon, soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom kryštál, zaliala vlažným mliekom asi 100 ml,...
- ...vo zvyšnom mlieku som rozpustila maslo s 1 PL práškového cukru, ked kvások vykysol, asi za 15 minút, som postupne pridávala zmes mlieka a masla o teplote asi 37 stupňov C, nie viac, aby sa nezničili kvasinky a rukami som dôkladne všetko spolu spracovala na hladké pružné nelepivé lesklé mäkké cesto, kým sa cesto neoddeľovalo od rúk a stien vandlíka a na povrchu cesta sa tvorili veľké bubliny čo trvalo pri ručnom miesení asi 10 minút, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou,...
- ...nechala som cesto na teple vykysnúť 25 minút, potom som cesto zrazila, znovu nechala kysnúť 25 minút, tento proces som opakovala celkom 3x,
- ...kým cesto kyslo, dala som do misky čerstvé zmäknuté maslo izbovej teploty, pridala som práškový cukor, mletú škoricu a vidličkou som všetko spracovala na škoricový krém, ktorý bude náplňou slimákov,...
- ..asi po 1 hodine, ked cesto posledný krát vykyslo, vyklopila som ho na nepomúčenú dosku a rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, s cestom sa výborne pracuje, rovnomerne som ho potrela škoricovým krémom tak, aby po obvode zostal asi 2 cm široký voľný pás,...
- ...zrolovala som ho na tesno do závinu, ktorý som pokrájala na 3 - 4 cm hrubé diely, čím vznikli škoricové hniezda 10 kusov,...
- ...hniezda som položila na plech vystlaný teflónovou fóliou,...
- ...potrela som ich rozšľahaným vajcom, ...
- ...posypala kryštálovým cukrom,...
- ...nechala podkysnúť na teple ešte 15 minút, vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 25 minút, na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou, ked som upečené slimáky vybrala, nechala vychladnúť na mriežke.
- Podávala som ich ku kávičke.
- Toto obľúbené sladké kysnuté škandinávske pečivo má veľa obmien čo do náplne i čo do spracovania samotného cesta, cesto je veľmi jemné, ľahučké ako páperie, vzdušné, krásne vonia po kardamone, škoricovej náplni a je mimoriadne chutné a vláčne aj na druhý deň.
|