Sirup z drobného ovocia
Autor receptu: marianna76
Tento recept mám od priateľovej maminky.... dobré sú jahody, či maliny ...
Postup
- Nachystáme si ovocie, ja som mala len červené ríbezle.
- Ovocie dáme do 4 l pohára tak, aby v pohári bolo ovocia viac ako polovica.
- Riadne premačkáme celou rukou.
- Moje vyzeralo takto...
- Prisypala som 2 PL kyseliny citrónovej.
- Dolejeme čistou vodou... premiešavame.
- 24 hodín necháme odstáť
- Scedíme cez plienku spôsobom, že stoličku otočíme a prigumičkovala som na nohy túto plienku, vlejeme zmes a necháme pomaly do druhého dňa stekať.
- takto to vyzeralo
- Na 1 liter stečenej šťavy pridáme 1 kg cukor. Dáme do hrnca, necháme zovrieť, opatrne, dosť mi to penilo. Po zovretí, bolo peny menej a zbytkovú penu pri konci varu som pozbierala. Keďže som nemala prípravok na konzervovanie proti plesni /petol/, varila som len 20 minút a potom som naliala do zaváracích pohárov na závit a dala sterilizovať 20 min/90 stupnov. Nechala vychladnúť a odložila. Poháre otvorím, prelejem do fľaše.
Ak máme prípravok proti plesni, varíme 30 minút, pozbierame penu,aby bol sirup čistý, odstavíme, vmiešame prípravok ku konzervovaniu, preliať do fliaš, uzavrieť a uložiť na miesto kde ukladáme zavareniny.
- Už mám menej ako tuto, deti stíhajú piť. Je to sirup a riedi sa s vodou.