Sea Bass ( Morský Vlk ) so Samphire a hráškovou kašou

Autor receptu: ethanel

Sea Bass v preklade Morský Vlk a Samphire je niečo čo v UK voláme morská špargľa. Snažil som sa nájsť slovenský preklad ale určite to je jeden z 30 druhov Slanorožca byliného ( Salicornia herbacea L. )

2-3
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Morského Vlka alebo filety si umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme utierkou, dáme na tanier a odložíme na chladné miesto. Morský asparágus si očistíme, zbavíme sa tmavých a oschnutých alebo už mäkkších častí, umyjeme dobre pod tečúcou vodou a odložíme do chladu.
  2. Hráškovú kašu si pripravíme nasledovne a úplne jednoducho, nakrájanú šalotku speníme na masle pridáme hrášok, podusíme, podlejeme vývarom, keď je mäkký pridáme smotanu a kúsok masla a rozmixujeme ho na kašu, mala by ostať hustejšia a nie úplne krémová. Dochutíme soľou a korením.
  3. Mlieko zohrejeme, pridáme maslo a múčku z homára, povaríme a necháme vychladnúť na teplotu okolo 60 C, pridáme lecitín a dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Odstavíme a necháme v teple. Neprehrievajte pretože ak sa lecitín prehreje už nespravíte krásnu a pevnú penu. Penu je najlepšie pripraviť pár minút pred podávaním ponorným mixerom a to tak že tekutinu si nalejete do sklenného pekáča s časti prekryjete kuchynskou fóliou a ponorným mixérom, fólia Vás zachráni pred fŕkaním.
  4. Rozohrejeme si teflónovú panvicu ak nemáte ,, myslím že v dnešnej dobe už je v každej domácnosti :) ,, ak nie tak si nastrihajte papier na pečenie vo veľkosti filetovanej ryby, to Vám pomôže pri nepripálení a prilepení ryby na panvicu. Na panvicu pridáme maslo a trochu oleja, filety ryby si prekrojíme šikmo tak aby nám ostalo z každej filety po dva kusy. Kožu narežeme, to nám zabráni krúteniu sa ryby. Opekáme na každej strane do zlatova ale tak aby Vám neoschla.
  5. Popri pečení ryby si rozohrejeme daľšiu panvičku na ktorú pridáme maslo a dobre rozohrejeme, pridáme morskú špargľu a restujeme asi 5 minút. http://media.web.britannica.com/eb-media/62/5662-004-D54C122C.jpg
  6. Na tanier si nanesieme hráškovú kašu na ňu uložíme morský asparágus, preložíme rybou a polejeme penou z homára, podávame samostane alebo s novými zemiakmi.