Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Saltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na masle s olivovým olejom a povaria sa v korenenej vínovej omáčke, mierne zahustenej maslom a múkou.Názov pochádza zo spojenia "Salt im bocca" , čo znamená "Skok do pusy". Toto jedlo je známe aj v Španielsku, Švajčiarsku a Grécku, talianske recepty sa odlišujú podľa regionu,mňa zase zaujal práve recept od Nick Stellino, ktorý som trošku upravila.

4
porcie
10 minút
príprava
1minúta + 2 minúty minút
na 100/80 -90 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teľacieho stehna som nakrájala malé rezne, ktoré som vyklepala na tenučko.
  2. Čerstvú šalviu som natrhala na jednotlivé lístky.
  3. Rezne som pokryla tenučkými plátkami Prosciutto crudo, niekde sa používa aj Parmská šunka alebo iná sušená šunka.
  4. Na Prosciutto crudo som položila lístky čerstvej šalvie...
  5. ..a pripevnila som ich špáradlami,...
  6. ...z druhej strany som teľacie rezne jemne osolila, pozor - prosciutto je už samotné dosť slané!
  7. Zmiešaním múky s maslom prstami ruky som pripravila "žmolenku" na zahustenie vínovej šťavy na omáčku.
  8. Na panvicu som dala olivový olej a 1 PL masla, ktoré som nechala rozpustiť a rozohriať.
  9. Na rozpálenom tuku som prudko opiekla pripravené rezne najprv zo strany so šunkou a šalviou len veľmi krátko - asi 30 sekúnd, panvicou treba potriasať, aby sa šunka neprichytila o dno panvice aj so šalviou,...
  10. ...potom som rezne obrátila pomocou drevenej špachtle a opiekla som prudko aj druhú stranu - tiež len 30 sekúnd.
  11. Opečené rezne som vybrala na tanier.
  12. Do panvice som priliala kvalitné suché biele víno a domáci kurací vývar, odvarila som chutný výpek za stáleho miešania jeho odškrabávaním od dna panvice. Použila som kvalitné biele suché víno Chardonnay, nám by v tejto šťave Marsala v kombinácii s Prosciutto nechutila, na náš vkus je Marsala silná a príliš sladká, ale vy ju spokojne použiť môžete.
  13. Pridala som "žmolenku" z masla a múky, ktorá vínovú šťavičku primerane zahustí, bude však redšej konzistencie, treba stále usilovne miešať, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká a lesklá.
  14. Pred koncom som pridala ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie,rozmiešala a omáčku som prudkým varom ešte zredukovala do požadovanej konzistencie, pridala som aj niekoľko malých kúskov studeného masla na záver.
  15. Vložila som opečené teľacie rezne a pri zníženej teplote som ich povaril v omáčke ešte 2 minúty.
  16. Hotové rezne som vybrala na tanier a odstránila som špáradlá.
  17. Podávala som horúce so zemiakovými toliarmi, pečenými na masle, vynikajúcou vínovou šťavičkou som podliala hotovú Saltimboccu a preliala som touto úžasnou maslovo-vínovou šťavou aj zemiakové toliare, šťavička má chuť po víne, kuracom vývare, sušenej šunke, masle, šalvii a čiernom korení. Príloha je voliteľná - dusená ryža, len listový šalát a pod. Saltimbocca je veľmi rýchle, jednoduché a úžasne chutné jemné jedlo, v jednoduchej korenenej maslovo - vínovej omáčke,je to pochúťka, ktorú sa oplatí pripraviť. Prajem Dobrú chuť:-) pôvodný recept je tu: http://cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html