Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Saltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté
sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na masle s olivovým
olejom a povaria sa v korenenej vínovej omáčke, mierne zahustenej maslom a
múkou.Názov pochádza zo spojenia "Salt im bocca" , čo znamená "Skok do pusy". Toto
jedlo je známe aj v Španielsku, Švajčiarsku a Grécku, talianske recepty sa odlišujú podľa
regionu,mňa zase zaujal práve recept od Nick Stellino, ktorý som trošku upravila.
4 porcie |
10 minút príprava |
1minúta + 2 minúty minút na 100/80 -90 °C |
Postup- Z teľacieho stehna som nakrájala malé rezne, ktoré som vyklepala na tenučko.
- Čerstvú šalviu som natrhala na jednotlivé lístky.
- Rezne som pokryla tenučkými plátkami Prosciutto crudo, niekde sa používa aj Parmská šunka alebo iná sušená šunka.
- Na Prosciutto crudo som položila lístky čerstvej šalvie...
- ..a pripevnila som ich špáradlami,...
- ...z druhej strany som teľacie rezne jemne osolila, pozor - prosciutto je už samotné dosť slané!
- Zmiešaním múky s maslom prstami ruky som pripravila "žmolenku" na zahustenie vínovej šťavy na omáčku.
- Na panvicu som dala olivový olej a 1 PL masla, ktoré som nechala rozpustiť a rozohriať.
- Na rozpálenom tuku som prudko opiekla pripravené rezne najprv zo strany so šunkou a šalviou len veľmi krátko - asi 30 sekúnd, panvicou treba potriasať, aby sa šunka neprichytila o dno panvice aj so šalviou,...
- ...potom som rezne obrátila pomocou drevenej špachtle a opiekla som prudko aj druhú stranu - tiež len 30 sekúnd.
- Opečené rezne som vybrala na tanier.
- Do panvice som priliala kvalitné suché biele víno a domáci kurací vývar, odvarila som chutný výpek za stáleho miešania jeho odškrabávaním od dna panvice. Použila som kvalitné biele suché víno Chardonnay, nám by v tejto šťave Marsala v kombinácii s Prosciutto nechutila, na náš vkus je Marsala silná a príliš sladká, ale vy ju spokojne použiť môžete.
- Pridala som "žmolenku" z masla a múky, ktorá vínovú šťavičku primerane zahustí, bude však redšej konzistencie, treba stále usilovne miešať, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká a lesklá.
- Pred koncom som pridala ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie,rozmiešala a omáčku som prudkým varom ešte zredukovala do požadovanej konzistencie, pridala som aj niekoľko malých kúskov studeného masla na záver.
- Vložila som opečené teľacie rezne a pri zníženej teplote som ich povaril v omáčke ešte 2 minúty.
- Hotové rezne som vybrala na tanier a odstránila som špáradlá.
- Podávala som horúce so zemiakovými toliarmi, pečenými na masle, vynikajúcou vínovou šťavičkou som podliala hotovú Saltimboccu a preliala som touto úžasnou maslovo-vínovou šťavou aj zemiakové toliare, šťavička má chuť po víne, kuracom vývare, sušenej šunke, masle, šalvii a čiernom korení. Príloha je voliteľná - dusená ryža, len listový šalát a pod.
Saltimbocca je veľmi rýchle, jednoduché a úžasne chutné jemné jedlo, v jednoduchej korenenej maslovo - vínovej omáčke,je to pochúťka, ktorú sa oplatí pripraviť.
Prajem Dobrú chuť:-)
pôvodný recept je tu:
http://cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html
|